Austria nu va renunța la statutul de țară neutră, reiterează ministrul de Externe Alexander Schallenberg, în timp ce Suedia și Finlanda deja și-au depus cererea oficială de aderare la Alianța Nord Atlantică.
Austria nu va adera la NATO. Țara își va păstra statutul de țară neutră
Austria își va păstra neutralitatea, chiar dacă aliații din UE, Suedia și Finlanda, au revizuit poziții de politică externă de zeci de ani pentru a solicita aderarea la NATO în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, spune ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg.
„Situația pentru noi pare puțin diferită”, a declarat miercuri ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg pentru postul de radio german Deutschlandfunk, subliniind sprijinul public „copleșitor” pentru neutralitate în Austria.
Alexander Schallenberg a declarat că țara sa, care își obține 80% din gazele naturale din Rusia, va continua să ofere sprijin umanitar Ucrainei, mai degrabă decât arme letale.
„Ajutăm pe scară largă, dar nu cu muniție de război și cred că ajutorul pentru Ucraina nu poate fi redus doar la muniție de război”, a declarat el la postul de televiziune.
Politica de securitate națională este reformată în mai multe țări
Invazia Rusiei în Ucraina, care a început la 24 februarie, a dus la o reformare a politicii de securitate națională în multe națiuni europene.
Miercuri, Finlanda și Suedia au depus cererea oficială de aderare la Alianța Nord Atlantică (NATO), una dintre cele mai importante schimbări în arhitectura de securitate a Europei din ultimele decenii, nu în ultimul rând pentru că Finlanda are o graniță de 1.300 km cu Rusia.
Până la invazia Rusiei în Ucraina, țara nordică s-a abținut de la aderare pentru a menține relații de prietenie cu Kremlinul.
Președintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus telefonic președintelui rus Vladimir Putin despre planurile țării sale de a adera la NATO, a transmis sâmbătă agenția de presă Interfax, relatează Reuters.
Iar luni, 16 mai, premierul Magdalena Andersson a declarat că Suedia va solicita aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, ceea ce va reprezenta o nouă „eră” pentru ţara scandinavă.
„Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei.
Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”, a fost anunţul făcut luni de către premierul Suediei, preluat de agenţia France Presse.
Elveția, care nu este membră a Uniunii Europene și care este cunoscută de mult timp pentru statutul de neutralitate care a ținut-o departe de două războaie mondiale, înclină, de asemenea, mai mult spre aderarea la alianța de apărare, a declarat pentru Reuters la începutul acestei luni șeful politicii de securitate din cadrul ministerului elvețian al apărării.