Austria nu va introduce taxe
Austria nu va introduce taxe! În urma unei întâlniri cu reprezentanți ai sectorului bancar austriac, ministrul austriac de Finanțe, Magnus Brunner, a remarcat miercuri că țara vecină, Italia, a demonstrat că implementarea unei taxe pe profiturile excedentare ale băncilor a fost un concept nechibzuit.
Într-o mișcare surprinzătoare, Italia și-a declarat recent intenția de a impune o taxă pe profiturile excedentare ale băncilor. Autoritățile de la Roma au dezvăluit că au impus un plafon de 0,1% din activele totale ale unei bănci.
Valoarea de piață a băncilor a căzut
În timp ce țări precum Spania și Ungaria au implementat, într-adevăr, taxe pe profiturile excedentare ale băncilor, măsura neașteptată a autorităților italiene a zdruncinat semnificativ piața și a erodat încrederea investitorilor, potrivit analiștilor.
La scurt timp după ce vicepremierul Matteo Salvini a dezvăluit că Italia s-a angajat să „reducă cu 40% profiturile excedentare ale băncilor de mai multe miliarde de euro” până în 2023, valoarea de piață a băncilor italiene s-a prăbușit cu 9,5 miliarde de euro.
Măsuri pentru oamenii care au probleme cu creditele
Săptămâna trecută, Willi Cernko, directorul general al Erste Group Bank AG, a dezvăluit că băncile austriece vor prezenta inițiative colective. Ele îi vor ajuta pe oamenii care întâmpină dificultăți în a-și îndeplini obligațiile legate de creditele ipotecare cu dobândă variabilă.
„Dacă cei care au luat împrumuturi cu dobândă variabilă se confruntă în mod individual cu situaţii de criză, băncile austriece îşi vor aduce contribuţia prin intermediul unor concesii”, a explicat Cernko, într-o postare pe LinkedIn.
Austria se pregătește de alegerile din 2024
În timp ce politicienii austrieci se pregătesc pentru alegerile din 2024, ei critica băncile pentru creșterea cheltuielilor de împrumut.
În același timp, băncile țin scăzute dobânzile la economii.
În acest context, politicienii austrieci din opoziție au pledat pentru diverse măsuri de susținere a gospodăriilor. Printre aceste măsuri se numără propunerea unei taxe distincte pentru bănci, plasarea unor plafoane la ratele dobânzilor pentru împrumuturi și obligarea creditorilor să ofere rate ridicate ale dobânzilor la depozite.
Anchetă la bănci
Johannes Rauch, ministrul austriac al Afacerilor Sociale, a solicitat o anchetă pentru a stabili dacă băncile mențin în mod abuziv ratele dobânzilor la depozite la niveluri apropiate de zero.
El a cerut asistență din partea Asociației austriece pentru protecția consumatorilor (VKI).
Cernko susține că băncile aderă la directivele Băncii Centrale Europene (BCE) care vizează creșterea profitabilității și consolidarea rezervelor de capital pentru potențiale crize viitoare.
„Măsurile arbitrare şi lipsite de perspectivă care slăbesc industria bancară afectează şi climatul investiţional din Austria”, a avertizat şeful Erste.