Ieri, autorităţile de la Viena au cerut unui grup de bănci să exploreze posibilitatea de a lansa obligaţiuni pe 100 de ani împreună cu obligaţiuni pe cinci ani.
Bancherii implicaţi în această tranzacţie susţin că cererile exprimate overnight de investitori sunt de şase miliarde de euro pentru obligaţiunile pe 100 de ani şi peste şapte miliarde de euro pentru obligaţiunile pe cinci ani.
În prima fază, Austria promovează obligaţiunile, cu scadenţa la 20 septembrie 2117, la un randament de 55-60 de puncte de bază peste randamentul titlurilor de stat care ajung la maturitate în luna februarie 2047, susţin bancherii implicaţi în această tranzacţie. Marţi dimineaţa obligaţiunile austriece pe 30 de ani aveau un randament de 1,52% ceea ce sugerează un randament cuprins între 2,07 şi 2,12% pentru obligaţiunile pe 100 de ani.
„Este o ofertă interesantă chiar dacă nu a mai existat un împrumut sindicalizat din partea unui stat membru al zonei euro în acest interval de dobândă”, a declarat un bancher implicat în această tranzacţie. „Vom fi morţi de mult în momentul în care aceste obligaţiuni ajung la maturitate”, a adăugat bancherul.
Austria intenţionează să vândă aceste obligaţiuni cu ajutorul unui sindicat bancar format din Bank of America Merrill Lynch, Erste Group, Goldman Sachs, NatWest Markets şi Societe Generale, în ideea de a avea acces la o bază cât mai mare de investitori.
În rândul statelor membre ale zonei euro, doar Irlanda şi Belgia au vândut până acum obligaţiuni cu maturitatea la 100 de ani, însă ambele au făcut acest lucru via plasamente private, în cadrul cărora obligaţiunile sunt vândute direct unui număr mic de investitori sau chiar unui singur cumpărător. În plus, aceste emisiuni de obligaţiuni au fost şi mult mai mici de 50-100 milioane de euro.
Vânzarea cu succes a titlurilor pe 100 de ani ar demonstra că rămâne în continuare solidă cererea pentru obligaţiunile cu maturitatea foarte mare, ale căror preţuri sunt extrem de sensibile la modificarea dobânzilor de bază, chiar dacă Băncile centrale din întreaga lume încep să retragă stimulentele adoptate în perioada crizei financiare globale.
AGERPRES