Intrarea în Schengen este în pericol
Victoria partidului extremist PVV, condus de Geert Wilders, în Olanda, a pus pe jar cancelariile europene. Și la București, e fierbere mare, în condițiile în care șeful PVV are un discurs antieuropean.
Evenimentele din Olanda par să fie în folosul Austriei, cele două state, fiind chiar cele care s-au opus aderării României și Bulgariei. Victoria lui Wilders ar putea da apă la moară cancelarului austriac Karl Nehamer, cea mai vehementă voce anti-România în Spațiul Schengen.
„Va întări opoziția cancelarului austriac Nehammer care capătă astfel un aliat în viitorul guvern olandez, indiferent care va fi compoziția sa politică” este părerea analistului de politică externă, Ștefan Popescu.
Europarlamentarul român, Corina Crețu a declarat că trăim vremuri dificile, presărate de război, conflicte militare. La toate astea se adaugă și tot ce se întâmplă în țările europene.
Cetățenii au tendința să voteze cu anti-europenii
Crețu susține că „mai multe studii arată că pe fondul acestor crize, se manifestă o tendință puternică a cetățenilor să voteze partide populiste sau anti-europene.”
„Din păcate, rezultatul alegerilor din Olanda nu reprezintă cea mai bună veste pentru Uniunea Europeană. Olanda este un membru fondator al UE, deci are un cuvânt important de spus la masa negocierilor. La 7 ani după Brexit, Geert Wilders și-a întărit poziția politică susținând o retorică complet anti-europeană și militând pentru Nexit. Confirmând că dorește să organizeze un referendum pentru ieșirea Olandei din UE.
Nu s-a anunțat încă o poziție privind aderarea României și Bulgariei la Schengen. Însă putem anticipa că prognoza pentru votul din 5 Decembrie este una incertă. Motiv pentru care diplomația românească trebuie să fie pregătită pentru orice.
Știm deja că Președinția Spaniolă este un susținător fervent al integrării României și Bulgariei în Schengen. Motiv pentru care a fost introdus un vot pe 5 Decembrie în cadrul întâlnirii miniștrilor de Afaceri Interne. Agenda este însă provizorie. Dar reprezintă un pas înainte. Și arată voința politică și angajamentul Președinției Spaniole” a declarat Corin Crețu pentru „Gândul”.
Europarlamentarul a subliniat că îngrijorarea care survine în acest context este că partidele de extrema-dreapta sunt în creștere. Asta ca reacție la nemulțumirea electoratului față de guvernul precedent.
Fostul comisar european crede că, în actualul context internațional – războaie, pandemie, criză – a apărut și riscul anti-europenismului.
Corina Crețu a punctat că nimeni nu mai vorbește în România despre beneficiile apartenenței noastre la Uniunea Europeană.