Cancelarul Austriei invită Rusia și Ucraina la negocieri de pace la Viena
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a propus joi ca Viena să găzduiască negocieri de pace între Rusia și Ucraina, reiterând disponibilitatea țării sale de a facilita discuțiile.
Propunerea vine pe fondul declarațiilor recente ale președintelui rus Vladimir Putin, care a afirmat că Rusia nu a refuzat niciodată negocierile, sugerând că acestea ar trebui să se bazeze pe documentele de la Istanbul, relatează The Kyiv Independent.
În 2022, Rusia și Ucraina au avut tentative de negocieri în Istanbul, dar fără rezultat. Nehammer a subliniat că orice discuții de pace trebuie să aibă loc „fără precondiții” și să fie bazate pe dreptul internațional, reiterând disponibilitatea Austriei de a juca un rol neutru.
„Orice negocieri trebuie să se desfășoare fără precondiții și cu discuții față în față. Austria e pregătită să susțină o pace dreaptă și de durată, bazată pe dreptul internațional.
Austria vrea să fie loc de negociere în virtutea faptului că e sediul OSCE”, a scris Nehammer pe Twitter.
Moscova are cerințe inacceptabile pentru Kiev
Într-un discurs anterior, Putin a condiționat negocierile de retragerea Ucrainei din teritoriile sale din sud și est, inclusiv Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, pe care Rusia le-a anexat ilegal. Acesta a cerut, de asemenea, ca Ucraina să recunoască aceste anexări și să renunțe la ambiția de a se alătura NATO.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ferm aceste condiții, calificând cerințele Rusiei drept un „ultimatum” și a afirmat că Ucraina nu va accepta astfel de propuneri care „reînvie nazismul”.
Formula de pace a Ucrainei
Ucraina a promovat o formulă de pace în zece pași, care include retragerea completă a forțelor ruse de pe teritoriul său, inclusiv din Donbas și Crimeea, precum și punerea sub acuzare a celor care au comis crime de război. Alte puncte importante ale planului includ prevenirea ecocidului, asigurarea securității alimentare și energetice pentru Ucraina și restabilirea ordinii internaționale.
Rusia a respins acest plan în repetate rânduri, iar negocierile dintre cele două țări rămân blocate.
La discuțiile din 2022, surse din presă au relatat că cele două părți s-au pus de acord să excludă Crimeea din tratatul de pace, lăsând ocuparea acestui teritoriu într-o zonă „gri”, fără ca Ucraina să recunoască anexarea, dar fără ca teritoriul să fie inclus în negocieri. Statutul celorlalte teritorii ucrainene urma să fie discutat ulterior. Totuși, acest draft nu a fost aprobat nici de Rusia, nici de Ucraina.