Austria prelungeşte controalele la frontiera cu Slovacia. Măsura va fi extinsă cu încă 30 de zile

Măsura a venit după ce Republica Cehă a decis miercuri, la rândul său, să prelungească controalele de identitate la graniţa cu Slovacia cu 30 de zile, conform euractiv.com

Ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, a calificat decizia drept necesară pentru că, în lipsa ei, „mafia traficanţilor” ar reacţiona imediat şi şi-ar devia traseele spre Austria.

Controalele la frontiera cu Slovacia sunt în vigoare de la sfârşitul lui septembrie. În acest interval au fost arestaţi la frontieră 19 traficanţi de fiinţe umane şi mai mult de 800 de persoane au fost oprite să traverseze ilegal graniţă.

Numărul de migranți ilegali interceptați este în scădere

„Numărul de migranți ilegali interceptați este în scădere și, deși situația la frontieră nu este încă ideală, s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă. Prin urmare, începând cu 27 decembrie 2022, controalele vor fi doar aleatorii”, a declarat ministrul de Interne din Cehia, Vít Rakušan.

De asemenea, guvernul a prelungit cu 30 de zile perioada în care soldații pot fi desfășurați la frontieră. Cu toate acestea, din cauza noii forme mai flexibile de inspecții, numărul acestora va fi redus la jumătate, ajungând la 40.

De când au fost introduse controalele la frontieră, în luna septembrie a acestui an, ofițerii cehi au verificat peste două milioane de persoane. Au fost depistate peste 9.000 de tentative de migrație ilegală, iar 134 de persoane suspectate de contrabandă au fost reținute.

Pe fondul scăderii presiunii migrației, un oraș de corturi pentru migranți din orașul Kúty, în apropiere de granița cu Cehia, a fost desființat, a informat anterior Ministerul de Interne din Slovacia, care a înființat acest oraș de corturi pentru a răspunde fluxului tot mai mare de migranți, în special sirieni și afgani, care sosesc din Ungaria în Slovacia, țară de tranziție.

La sfârșitul lunii septembrie, Austria și Cehia au impus controale temporare la frontierele slovace, pe măsură ce situația devenea mai gravă. În ciuda considerațiilor, ministrul de interne Roman Mikulec a decis să nu efectueze controale la frontierele ungare și a trimis în schimb trupele de poliție pentru a ajuta la frontiera ungaro-sârbă.

„De marți, ocupanții au început să fie scoși treptat și am început igienizarea corturilor și a mobilierului interior. Ulterior, am procedat la îndepărtarea celorlalte echipamente tehnice, astfel încât tabăra de corturi să fie complet demontată până cel târziu la sfârșitul săptămânii”, a declarat Michaela Kaňová, directorul general al Secției de gestionare a crizelor.