România va cere despăgubiri
România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE. Totul se întâmplă din cauza refuzului austriecilor de a primi statul român în Spațiul Schengen. Premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru publicația austriacă „Der Standard” că daunele estimate sunt de „cel puţin două procente din PIB”. Totuși, acțiunea va fi demarată doar în cazul unui nou refuz al Austriei. Aceasta va avea ocazia de a-și oferi din nou votul la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.
Ciolacu a precizat că România se va adresa Curții Europene de Justiției în mod „categoric”. Acest lucru se va întâmpla dacă va primi un nou refuz. În ceea ce privește argumentele guvernului austriac cu privire la migrație, reprezentantul românilor a precizat că „Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă”.
Premierul a abordat și tema intenției Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield. Acesta este un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic. Ciolacu a profitat de subiect pentru a se referi la tema refuzului în Spațiul Schengen.
Austria și-a utilizat ultima dată dreptul de veto în Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) în decembrie 2022. La acesl moment a blocat cererea de aderare la spațiul Schengen formulată de România și Bulgaria.
„Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.
Țările implicate în prezent în inițiativa Sky Shield sunt: Regatul Unit, Slovacia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România, Slovenia, Estonia, Norvegia, Danemarca și Suedia.
Marcel Ciolacu vorbește despre strategia României în cazul aderării la Schengen
Premierul a precizat că România a fost anunțată de către Cancelarul federal Karl Nehammer cu privire la refuzul austriac cu numai câteva zile înainte de votul oficial. El a precizat că votul de aderare va fi din nou pe ordinea de zi pe 4 sau pe 5 decembrie 2023.
„Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României”, a precizat premierul.
Printre măsurile pe care le-a luat statul român se numără și introducerea unor controale comune, alături de Serbia, pentru a scoate din centrul discuţiilor tema migrației. Întreabat cât o va costa pe Austria un nou refuz, ministrul anunță:
„Suficient! Potrivit calculelor noastre, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB. Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru”, potrivit lui Ciolacu, citat de G4Media.