Austria pune în lockdown persoanele nevaccinate

Guvernul austriac a prevăzut o perioadă de tranziție de patru săptămâni, timp în care va fi suficientă o primă doză de vaccin combinată cu un test PCR . Cancelarul Alexander Schallenberg a justificat măsura prin creșterea bruscă a cazurilor de Covid în Austria (9.388 doar vineri). „Când ne urcăm în mașină ne punem centura de siguranță, ei bine, aici, vaccinul anti-Covid este centura noastră”.

De asemenea, persoanele nevaccinate nu vor mai putea schia sau accesa teleschiurile şi nici nu vor mai putea vizita rude sau prieteni aflaţi în spitale și cămine de bătrâni. Masca Ffp2 devine obligatorie în magazine, muzee și biblioteci, conform lastampa.it

O serie de restricţii ferme şi pentru Germania care, cu iarna care se apropie și contagiile care au atins niveluri record, anunță o nouă fază generalizată a campaniei de prevenire, însoțită de o linie dură împotriva antivacciniştilor  Președintele Turingiei, Bodo Ramelow, a amenințat că în cazul în care presiunea asupra instituțiilor sanitare va crește prea mult, se va înceta tratarea persoanelor care nu vor accepta administrarea serului.

Între timp, începând de luni Saxonia – unde, dacă nu se acţionează rapid se prevede impunerea unui nou lockdown – va deveni primul land german care va permite accesul la restaurante, baruri și evenimente culturale doar imunizaților, adică persoanelor vaccinate, sau vindecate de Covid, excluzând posibilitatea testării în aceste situaţii.

Institutul Robert Koch a înregistrat 37.120 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, Institutul Robert Koch a înregistrat 37.120 de cazuri noi – un nou vârf negativ după cel de joi – și 154 de decese în Germania. Valoarea săptămânală a incidenței infecțiilor este și ea la niveluri record, cu 169,9 pacienți la 100 de mii de locuitori. „Al patrulea val a accelerat foarte mult și lovește cu mare impetuozitate. Avem înainte câteva săptămâni grele”, a avertizat ministrul german al sănătății, Jens Spahn.

Întreaga Europă este din ce în ce mai decisă să accelereze administrarea celei de-a 3-a doze. Malta, care cu 94% este țara cu cea mai mare rată de vaccinări complete de pe continent, a anunțat că a treia doză va fi „extinsă treptat la toate persoanele cu vârsta peste 12 ani”. Iar booster-ul pare să fi contribuit esențial la încetinirea infecțiilor în Regatul Unit, unde a fost administrat deja la peste 9 milioane de persoane și unde continuă scăderea lentă, dar treptată a infecțiilor și a indicelui de infecție Rt , până sub pragul de risc 1.

Cealaltă măsură pe care mizează Europa este certificatul verde. Parlamentul francez a adoptat vineri așa-numitul proiect de lege de „supraveghere a sănătății”, care permite utilizarea certificatului Covid până la 31 iulie.

Între timp, rămâne alarmant nivelul infecțiilor în Europa de Est și în zona Balcanilor, unde ratele de vaccinare sunt cele mai scăzute de pe continent, cu vârfuri negative în jur de 30% în România și Bulgaria. Cu 6.932 de cazuri noi în 24 de ore, Croația și-a depășit vineri recordul negativ de infecții zilnice și a anunțat reinstaurarea restricțiilor pentru evenimentele publice și o consolidare a certificatului verde.