Austria va relua procesul de vânzare al reţelei din Europa de Sud-Est a băncii naţionalizate Hypo Alpe Adria, după ce nu a reuşit să ajungă la un acord cu firma de private equity Advent International, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Companiile care au făcut anterior oferte angajante vor putea lua parte la noul proces de vânzare, care va fi decis în următoarele săptămâni, susţin sursele, care adaugă că grupul Advent va putea lua parte la negocieri.
Grupul bancar german Bayerische Landesbank, fostul proprietar al Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, nu a reuşit să obţină aprobarea pentru vânzarea Hypo, până la expirarea termenului limită, în 27 noiembrie.
Austria vrea să recupereze banii plătitorilor de taxe, care deja au plătit 5,5 miliarde de euro (6,8 miliarde de dolari) pentru închiderea băncii, transformată într-o bancă de rebuturi (bad bank) şi redenumită Heta Asset Resolution AG.
Advent încă face demersuri pentru semnarea unui acord, iar oferta sa rămâne neschimbată, a anunţat un purtător de cuvânt al firmei de private equity.
Vânzarea reţelei din Europa de Sud-Est a Hypo Alpe este gestionată de Deutsche Bank AG.
De asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat, recent, că intenţionează să investească până la 50 de milioane de euro pentru o participaţie de 20% în reţeaua din Balcani a Hypo.
BERD va cumpăra acţiuni de până la 50 de milioane de euro, iar costul total al proiectului este de până la 250 milioane de euro, se arată într-o prezentare de pe site-ul instituţiei internaţionale.
Reţeaua din Balcani a Hypo Alpe Adria, care a înregistrat în primul semestru din acest an pierderi de 4,3 milioane de euro, este formată din şase bănci şi trei companii de leasing, care operează în Slovenia, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Muntenegru. Reţeaua avea active de 8,5 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari) la 30 iunie 2014, iar în bilanţul contabil al Hypo este evaluată la 500 milioane de euro.
Hypo Alpe Adria a trebuit să fie naţionalizată în 2009, în urma crizei financiare şi a expunerii ridicate la regiunea Balcanilor, iar în prezent deţine credite şi investiţii neperformante de aproximativ 13 miliarde de euro. Anul trecut, Comisia Europeană a cerut guvernului austriac să găsească un cumpărător pentru reţeaua din Balcani a Hypo Alpe Adria până la jumătatea anului 2015, în schimbul aprobării ajutoarelor de stat pentru banca austriacă.
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.
SURSA: Agerpres