România cere anchetarea Austriei

Eurodeputatul Eugen Tomac a solicitat într-o intervenție la B1 TV investigarea modului în care Austria aplică sancțiunile economice împotriva Federației Ruse. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dublarea schimbului comercial dintre Austria și Rusia.

Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii (SUA) și Marea Britanie au impus sancțiuni Federației Ruse la puțin timp după pornirea războiului din Ucraina.

Decizia a venit în contextul în care relațiile dintre acestea și Rusia au dus la dezvoltarea unei armate extrem de periculoase. În context, ea a destabilizat securitatea Europei prin conflictul de lângă România.

Nerespectarea sancțiunilor constituie o infracțiune

În contextul nerespectării sancțiunilor, eurodeputatul a argumentat că este esențială o anchetă a Comisiei Europene. Ultimul pachet de sancțiuni stipulează că nerespectarea acestora constituie o infracțiune.

„În condițiile în care am constatat că după începerea războiului Austria în loc să își diminueze cooperarea economică cu Federația Rusă, aceasta și-a dublat schimbul comercial cu Rusia, cred că este absolut necesar ca la nivelul Comisiei Europene să se declanșeze o anchetă în condițiile în care există un asemenea instrument și chiar un reprezentant special privind implementarea măsurilor de sancțiuni impuse Federației Ruse”, a precizat Eugen Tomac.

Pe fond, oficialul român spune că dublarea schimbului comercial cu Rusia de către Austria este un semn serios. Acesta ar trebui să genereze o reacție fermă din partea Comisiei Europene, pentru a evita finanțarea mașinăriei de război a lui Putin.

Eugen Tomac a mai spus la B1 TV că este necesară o acțiune consecventă, întrucât majoritatea statelor membre ale UE au redus cooperarea economică cu Rusia.

eugen tomac
SURSA FOTO: Inquam Photos / Alexandru Busca

Rusia continuă să atace Ucraina

Între timp, războiul din Ucraina continuă, iar Rusia a escaladat atacurile asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei. Orașul este situat în apropierea bastionului regional Donețk, controlat de Rusia. Primarul Vitaliy Barabash a confirmat că situația este „foarte fierbinte”.

Potrivit lui, forțele ruse folosesc vehicule blindate și vizează zona industrială. Ele lovesc poziții din oraș „non-stop” în încercarea lor de a cuceri Avdiivka. Orașul avea o populație de aproximativ 30.000 de locuitori înainte de izbucnirea războiului. În prezent au mai rămân puțin peste 1.400 de locuitori.

În paralel, în regiunea Kherson din sudul Ucrainei, atacurile rusești au provocat:

  • moartea a două persoane
  • rănirea a cel puțin 12 altele

Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin a dezvăluit că una dintre victime este o femeie în vârstă de 75 de ani. Ea a fost ucisă în timpul bombardamentului forțelor ruse de pe malul estic al râului Dnipro asupra orașului Kherson. Orașul este cel mai mare din regiune.

Oficialii ucraineni au comunicat că Rusia a efectuat 18 atacuri cu drone și un număr nespecificat de rachete, iar forțele aeriene au reușit să distrugă 16 dintre drone și o rachetă. În urma atacurilor, o persoană a fost rănită de dărâmături căzute în vestul regiunii Khmelnytskyi, iar depozitele de alimente au fost avariate. Situația continuă să se deterioreze, iar Ucraina încearcă să facă față provocărilor tot mai mari din partea forțelor ruse, scrie Al Jazeera.