Adio, spațiul Schengen! Austria se opune ferm extinderii zonei libere de circulație
România își poate lua la revedere de la spațiul Schengen. Ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, a reconfirmat, joi, că țara sa nu vrea să deblocheze extinderea zonei de liberă circulație din UE.
Motivul ar fi criza migranților din insula italiană Lampedusa.
Potrivit lui, problema migrației din Europa este extrem de gravă şi trebuie luate măsuri dure pentru a o combate.
„Când vedem imaginile din Lampedusa, când vedem cât de mare este presiunea asupra Europei în ceea ce privește problema migrației ilegale, știm că trebuie să continuăm să lucrăm din greu și intens la acest pact privind azilul și migrația, pe care l-am adoptat aici la 8 iunie.
Trebuie să facem ceea ce am convenit, și anume, să securizăm mai bine frontiera externă a UE, (să implementăm) procedurile rapide la frontierele externe și cooperarea cu țările terțe sigure, deoarece acestea dau viață punctelor cheie ale acestui pact și pentru asta ne luptăm astăzi”, a explicat oficialul austriac, relatează Antena 3 CNN.
În ultimele săptămâni, mii de migranți au luat cu asalt țărmurile din Lampedusa (Marea Mediterană) punând presiune pe autoritățile locale. Potrivit presei internaționale, majoritatea dintre cei ajunși acolo, cu barca, sunt bărbați din Africa Subsahariană și Orientul Mijlociu.
Austria propune muncă în folosul comunității pentru refugiații care solicită azil
Austria și-a înăsprit politica în materie de refugiați de ceva vreme. În primele opt luni ale acestui an, numărul cererilor de azil a scăzut cu 40%. Acum, Guvernul de la Viena vrea să înăsprească și mai mult regulile privind refugiații.
În curând, refugiații care solicită azil în Austria ar putea fi obligați să efectueze muncă în folosul comunității. Guvernul de la Viena lucrează deja la o lege care să fie în conformitate cu legislația UE. Persoanelor care vor refuza să muncească în folosul comunității li se va anula/reduce ajutorul din partea statului.
Ofițerii responsabili pentru refugiați ai statelor federale și ministrul de Interne, Gerhard Karner, au fost de acord cu această idee.
„Oamenii au și o obligație față de țara care îi primește”, a spus reprezentantul pentru refugiați al Austriei Superioare, Wolfgang Hattmannsdorfer, relatează ziarul german Die Welt.
„Munca în folosul comunității va duce la o rutină zilnică regulată și la contactul cu localnicii și, astfel, va îmbunătăți integrarea. Acest lucru ar face, de asemenea, mai ușor pentru solicitanții de azil să învețe limba germană”, a spus, la rândul său, ministrul de stat responsabil din Vorarlberg, Christian Ganter.
Până acum, refugiații desfășurau muncă în folosul comunității numai pe bază de voluntariat. Primeau maximum 110 de euro pe lună și 80 de euro pentru fiecare membru suplimentar al familiei care se află în Austria.
În mod normal, munca în folosul comunității reprezintă o activitate în beneficiul societății, pe care o desfășoară o persoană sancționată printr-o sentință penală, fără a fi plătită pentru desfășurarea acelei munci.