România dă lovitura finală Austriei
România dă lovitura finală Austriei! Marcel Ciolacu a avut un atac dur la adresa Austriei și a premierului austriac. El a precizat, al sediul central PSD, că România va depune plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Acest lucru se va întâmpla doar dacă Austria va bloca și anul acesta intrarea României în Schengen.
Prim-ministrul a mai spus că dacă Austria consideră că țara noastră nu trebuie să intre în Schengen din cauză că spațiul nu funcționează bine, atunci Austria ar trebui să iasă din el.
Șeful Executivului de la București mai spune că dorește să aibă ca partener Consiliul European, Parlamentul European și Comisia Europeană.
„Acum eu cred că se impune a se veni cu un atac la Curtea Europeană de Justiție. M-ați întrebat ce fac eu ca Guvern. În decembrie avem a doua ședință, amândouă sunt sub președinția Spaniei și țin legătura cu premierul spaniol pentru includerea pe ordinea de zi, există toată deschiderea acestuia și toată susținerea ca România să adere la spațiul Schengen. Există și un vot împotriva Bulgariei exercitate de către Olanda, așteptăm și o decizie a Olandei să vedem dacă putem merge în continuare la pachet sau…
Dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la spațiul Schengen, voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca în acest demers să am partener Consiliul European, Parlamentul European și Comisia Europeana care ne susțin. Deci lucrurile nu sunt așa comode pentru dl ministru Nehammer”, arată prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, critic la adresa omologului austriac
Șeful Executivului a avut critici dure și la adresa omologului său austriac. Deși spune că Schengen este nefuncțional, Austria a dat vot de trecere Croației.
De altfel, Marcel Ciolacu mai spune că dacă spațiul este „așa de distrus”, el nu are nicio problemă ca Austria să părăsească spațiul.
Prim-ministrul român a mai spus „dacă Austria dorește această abordare cu garduri, să și le plătească, să iasă din Schengen și noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen fără probleme”.
„Eu n-am să fiu niciodată ipocrit, nu pot să spun că n-am nimic cu România dar că spațiul Schengen este depășit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croația? E o întrebare legitimă a românilor pentru premierul Nehammer. Dacă e așa de distrus Schengen, eu n-am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să își faci ziduri kilometrice (la granițe) cu sârmă ghimpată și electrice, n-am nici problemă”, continuă Marcel Ciolacu.
Austria respinge solicitarea CE
Guvernul austriac continuă să se opună cu fermitate includerii României și Bulgariei în spațiul Schengen. Țara susține că extinderea zonei fără vize nu se justifică în prezent.
Poziția Austriei este un răspuns la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care, în recentul său discurs despre starea Uniunii, a îndemnat Austria să înceteze să mai obstrucționeze aspirațiile României și Bulgariei de a adera la spațiul Schengen.
Ursula Von der Leyen a subliniat că Austria ar trebui „să le permită intrarea fără nicio altă amânare”.
Austria a respins imediat apelul.
Austria a împiedicat aderarea României și Bulgariei la Schengen din cauza preocupărilor legate de potențiala migrație ilegală. Guvernul austriac susține că aceste două națiuni ar putea să nu aibă capacitatea de a-și gestiona în mod adecvat frontierele, care ar urma să servească drept frontiere externe ale Uniunii Europene după aderarea la Schengen.