Austria refuză să discute despre spațiul Schengen terestru! Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, a spus că România și Bulgaria nu vor intra în spațiul Schengen terestru până la finalul acestui an.
Austria nu vrea să audă de spațiul Schengen terestru
Denkov a răspuns întrebărilor întrebărilor jurnaliștilor și cetățenilor pe Facebook.
Acesta a spus că cele două țări vor putea adera la spațiul Schengen fie la sfârșitul acestui an, fie la începutul anului viitor, relatează Rador Radio România.
„Este realist să căutăm o decizie cu privire la dată (de admitere – n.r.) care va fi fie la sfârşitul acestui an, fie la începutul anului următor.
În negocierile pe care le-am purtat în ultimele săptămâni, Austria nu a dorit deloc să discute despre frontierele terestre, astfel încât este o realizare a noastră faptul că în cadrul unor negocieri foarte dificile, cu ajutorul Comisiei Europene, am solicitat ca tema privind frontierele terestre să fie inclusă în decizie şi să se solicite ca, împreună, Austria, România, Bulgaria, Comisia Europeană să lucreze la negocieri şi să decidă o dată în 2024”, a spus el.
Cu privire la criticile aduse de instituția prezidențială asupra modului în care Bulgaria a fost parțial admisă în Spațiul Schengen, premierul bulgar a făcut următoarele comentarii:
„Orice critică din partea preşedintelui în acest sens este incorectă”. Premierul bulgar a calificat drept „invenţii” afirmaţiile potrivit cărora Bulgaria va primi mii de refugiaţi returnaţi din alte state membre UE ca parte a acordului.
„Admiterea noastră în Schengen este confortabilă pentru călătoriile cetăţenilor şi va servi pentru a atrage mai mulţi turişti străini”.
Durata controalelor din aeroporturi, înjumătățită
Dimităr Kostadinov, directorul executiv al Aeroportului Varna, a detaliat că, în urma admiterii parțiale a Bulgariei în Spațiul Schengen în luna martie, durata formalităților de control la aeroport va fi redusă cu două până la cinci minute pentru fiecare pasager.
„Verificările şi restricţiile privind vizele sunt eliminate doar pentru cei care călătoresc către destinaţii din Schengen. Călătoriile către destinaţii non-Schengen vor continua să depindă de situaţia geopolitică şi de nivelul de competitivitate cu alte aeroporturi.
Condiţiile actuale se menţin – toţi pasagerii vor trebui să prezinte documente de călătorie, vize”, a explicat directorul executiv al aeroportului. „Intrarea parţială a Bulgariei în Schengen va face călătoria cu avionul mai ieftină şi mai atractivă.
Terminalul 2 este principalul terminal al aeroportului Varna, care începe un proiect major de investiţii. Acesta va include o reorganizare a zonei porţilor de îmbarcare, pentru a extinde numărul acestora şi pentru a creşte flexibilitatea”, a anunțat acesta.
Aeroporturile Otopeni și Băneasa, pregătite pentru fluxuri Schengen
Cele două terminale aeroportuare care deservesc Bucureștiul, respectiv Aeroportul Internațional Henri Coandă și Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu, sunt complet pregătite pentru a opera fluxuri separate pentru călătoriile în cadrul spațiului Schengen și non-Schengen, conform declarațiilor oficiale ale Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB).
CNAB a luat toate măsurile necesare în prealabil pentru a asigura că infrastructura permite o operare fără probleme. A colaborat strâns cu instituțiile abilitate, în special cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, și a elaborat proceduri specifice.
Conform datelor oficiale, aproximativ două treimi din totalul traficului internațional constau în pasageri care călătoresc către sau dinspre destinații din spațiul Schengen. Odată cu aderarea României la spațiul de liberă circulație Schengen, acești pasageri nu vor mai trece prin ghișeele de control de frontieră. Ulterior, acestea vor fi relocate.
Fluxurile de pasageri sunt gata să intre în funcțiune. De asemenea, ghișeele de control destinate fluxurilor non-Schengen, atât pentru ieșirea din țară, cât și pentru intrare, au fost deja instalate și conectate la rețeaua informatică. Mai multe puteți afla aici.