Este o informație de ultim moment despre aderarea spațiul Schengen! Decizia lu Marcel Ciolacu de a acționa în instanță Austria și a cere despăgubiri este o lovitură dură pentru Karl Nehammer, potrivit unui analist de politică externă.
Așadar, analistul de politică externă Radu Magdin a susținut că acțiunile premierului Marcel Ciolacu reprezintă o dovadă de leadership. Este vorba despre decizia de a acționa în instanță Austria și a cere despăgubiri economice, în contextul blocării aderării României la spațiul Schengen.
Specialistul a subliniat că România are „dreptate pe fond” și are „dreptate juridic”, lucru care va fi confirmat ulterior.
Este un gest de demnitate românească după blocarea aderării la spațiul Schengen
„Un gest de demnitate românească în fața unui fault austriac, care constituia, în ochii tuturor partenerilor europeni, un element de abuz nefondat.
România are dreptate pe fond, are dreptate juridic, lucru care va fi confirmat ulterior, cred eu, și de Curtea Europeană la care România dă în judecată Austria.
Se vede că, în sfârșit, România începe să aibă atitudine în dosarele în care are legitimitate morală și este un pas care merită salutat”, a explicat Radu Magdin, conform Gândul.
La rândul său, analistul Ștefan Popescu a spus că Marcel Ciolacu a lăsat o poartă deschisă înțelegerii. Este vorba despre două reuniuni JAI unde Austria își poate reconsidera poziția. Specialistul a subliniat că merită salutat acest demers de comunicare, cât și exprimarea determinării României.
„Declarația premierului Marcel Ciolacu a fost făcută în cadrul unui interviu publicat în Der Standard, unul dintre cele patru cotidiene mari ale Austriei.
De aici trebuie să plece analiza noastră. Avem astfel de-a face, în sfârșit, cu o strategie de presiune și de comunicare în direcția guvernului austriac, fără a exclude o relansare a dialogului.
Totuși, premierul Ciolacu a lăsat o poartă deschisă înțelegerii, amintind de două reuniuni JAI unde Austria își poate reconsidera poziția, astfel încât să nu ajungă la Curtea Europeană de Justiție două țări care au atât de multe în comun. Merită salutat acest demers de comunicare, cât și exprimarea determinării României pe acest dosar”, a spus Ștefan Popescu.
România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE
Amintim că explicațiile celor doi specialiști au venit după ce Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE.
Acesta a spus că daunele produse țării noastre „se ridică la cel puţin două procente din PIB”.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă țara respectivă se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.