Cancelarul austriac Karl Nehammer a dat asigurări miercuri, în timpul unei vizite oficiale în Croaţia, că va susţine aderarea acestei ţări la spaţiul Schengen, însă s-ar putea opune prin veto la aderarea României şi Bulgariei, întrucât acestea nu fac suficiente eforturi pentru a opri migranţii ilegali, potrivit declaraţiilor sale consemnate de agenţiile de presă HINA şi EFE.
Viena s-ar putea opune aderării României și Bulgariei
”Croaţia şi-a îndeplinit angajamentele corect. Vom sprijini intrarea Croaţiei în Schengen, dar vom fi foarte critici faţă de eforturile Bulgariei şi României”, a spus Nehammer la o conferinţă de presă la Zagreb.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a afirmat, marţi, că ”există 100.000 de oameni în Austria care au trecut frontiera ilegal, dintre care 75.000 au tranzitat ţări ca România, Bulgaria şi Ungaria, fără a fi înregistraţi de autorităţile de acolo din domeniul securităţii”. ”Este un risc de securitate şi trebuie să ne ocupăm de asta”, a explicat el.
Investigaţiile efectuate de autorităţile austriece au relevat că majoritatea acestor migranţi au trecut prin Bulgaria şi România, ţări aflate la frontiera externă a UE, a subliniat cancelarul austriac, potrivit agenţiei EFE.
Prin urmare, ”este evident că Schengen nu funcţionează” şi este nevoie de noi măsuri, a remarcat el. Spaţiul Schengen are sens dacă frontierele externe sunt bine protejate, astfel încât să nu avem probleme în interiorul Schengen, a argumentat cancelarul austriac.
Amintim și faptul că ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, s-a întâlnit, miercuri, cu omologul său austriac, Gerhard Karner, căruia i-a prezentat date actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecţia frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest.
Austria susține intrarea Croației în Schengen
În ce priveşte Croaţia, a mai spus el, aceasta şi-a ”îndeplinit toate obligaţiile, întrucât vedem de unde vin migranţii ilegali, iar România şi Bulgaria au probleme în a-şi proteja frontierele”.
La aceeaşi conferinţă de presă, premierul croat Andrej Plenkovic a amintit că ţara sa doreşte să intre în spaţiul Schengen cu frontierele terestre la 1 ianuarie 2023, iar apoi la 26 martie şi cu aeroporturile.
Un vot asupra extinderii spaţiului Schengen este programat la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8-9 decembrie.