Cancelarul austriac Karl Nehammer a vorbit despre arestarea, în zilele recente, a unui fost ofițer de informații austriac. El este acuzat în legătură cu acuzații grave de spionaj pentru Rusia. În opinia lui Nehammer, acest fapt indică necesitatea Austriei de a-și întări securitatea pentru a preveni infiltrarea Rusiei.
Karl Nehammer a subliniat că acuzațiile împotriva lui Egisto Ott sunt „grave”. Ott a lucrat pentru o agenție de informații și a cărui arestare a fost anunțată vineri
Karl Nehammer a luat decizia de a convoca o ședință a Consiliului de Securitate Națională al Austriei, conform declarațiilor cancelarului.
În ciuda acestor acuzații, Egisto Ott a negat ferm implicarea în orice activități de spionaj.
Karl Nehammer a convocat Consiliului de Securitate Națională al Austriei
Karl Nehammer a susținut, într-un comunicat, că aceste acuzații trebuie să fie tratate de justiție. Pe de altă parte, a spus cancelarul Austriei, este esențial să se evalueze și să se clarifice situația de securitate a republicii.
„Trebuie să evităm să avem spioni ruși, rețelele ne amenință țara prin infiltrarea sau instrumentalizarea partidelor și rețelelor politice”, a spus cancelarul austriac.
Consiliului de Securitate Națională al Austriei este compus din membri ai guvernului și reprezentanți ai tuturor partidelor politice. El este un organism consultativ crucial în ceea ce privește problemele de securitate și apărare.
Ofițer de informații austriac reținut din cauza acuzațiilor de spionaj
Tribunalul Penal din Viena a aprobat luni prelungirea cu 14 zile a reținerii lui Ott. Procuratura din Viena a refuzat să ofere detalii despre acuzațiile de spionaj. Cu toate acestea a menționat că acestea se referă la „abuz în serviciu” și sunt „în detrimentul Austriei”, conform detaliilor oferite de ABC News.
Anul trecut, Marea Britanie a arestat cinci cetățeni bulgari și al șaselea în februarie. Aceștia au fost acuzați că ar fi membri ai unei rețele de spionaj rusești care ar fi colaborat cu Jan Marsalek. Acesta din urmă este fostul director de operațiuni fugit al Wirecard, companie germană de procesare a plăților care s-a prăbușit în 2020.
Legături cu serviciile secrete rusești
O investigație comună realizată de publicația Der Spiegel, radiodifuzorul public german ZDF, ziarul austriac Der Standard și platforma rusă de investigații The Insider a făcut o serie de dezvăluiri. Astfel, s-a aflat că Ott și un alt fost ofițer de informații austriac sunt suspectați că au spionat potențiale ținte în Europa. Ei au transmis informațiile către Jan Marsalek. Despre acesta se presupune că are legături cu serviciile secrete rusești începând cu anul 2014. De asemenea, ei au relatat că Ott și colegul său ar fi ajutat în secret la evadarea lui Marsalek din Austria. Acesta ar fi plecat pe o navă privată în 2020, după prăbușirea Wirecard. Într-un interviu recent acordat revistei germane Der Spiegel, Ott a respins categoric acuzațiile aduse. El le-a apreciat ca fiind nefondate.
De altfel, au existat acuzații anterioare împotriva lui Ott. În 2017, agențiile de informații occidentale și-au avertizat colegii din Austria cu privire la posibila implicare a acestuia în activități de spionaj pentru Rusia. Ott a fost suspendat din funcția sa la BVT în 2017. El a fost arestat pentru scurt timp în 2021. Cu toate acestea, a fost eliberat ulterior după o perioadă scurtă de detenție. Austria a expulzat doi diplomați ruși din ambasada Rusiei la Viena luna trecută. Oficialii austrieci au descris activitățile acestora drept activități de spionaj.