Austria preferă, potrivit Ministerului de Interne, să aştepte decizia eurodeputaţilor în ceea ce priveşte dezbaterea şi votarea acestui text deosebit de controversat, conform Agerpres.
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va solicita Curţii de Justiţie a UE (CEJ) să evalueze dacă ACTA este sau nu compatibil cu drepturile şi libertăţile fundamentale în UE, precum libertatea de exprimare, protecţia informaţiilor şi dreptul de proprietate intelectuală. Eurodeputaţii susţin că un asemenea proces ar putea duce la o amânare cu până la doi ani a votului parlamentului, care până acum trebuia să se pronunţe asupra ACTA la 12 iunie.
Ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, a salutat anunţul Comisiei Europene de a înainta ACTA spre evaluare CEJ.
În data de 11 februarie au avut loc nenumărate manifestaţii în întreaga Europă împotriva ACTA. Unele guverne şi-au exprimat critica faţă de acord, Germania, Polonia, Cehia, Bulgaria şi Letonia şi-au suspendat pregătirile în vederea semnării acestuia.
22 state europene au ratificat ACTA, însă pentru intrarea acestuia în vigoare este nevoie de acordul Parlamentului European şi al parlamentelor statelor membre UE.
Sâmbătă s-au anunţat noi proteste în nenumărate state europene împotriva ACTA. La Viena şi principalele oraşe austriece mii de oameni vor ieşi în stradă la demonstraţii.