O platformă deținută de OMV Petrom apare în presa din Austria într-o stare deplorabilă. Organizația Greenpeace a lansat, de altfel, un avertisment în acest sens privind un potențial dezastru ecologic.
Fotografii apărute în presă austriacă arată starea precară a unei platforme de gaz OMV Petrom din Marea Neagră. Este vorba despre o instalație din largul coastei românești care este operată de OMV Petrom.
Austriecii spun că platforma OMV Petrom este într-o stare jalnică
Greenpeace avertizează asupra unui dezastru ecologic nu departe de Delta Dunării, o zonă sensibilă din punct de vedere ecologic, transmite Der Standard.
În largul coastelor țării, în Marea Neagră, există numeroase proiecte de producție de petrol și gaze naturale operate de OMV Petrom. Din câte se poate observa în fotografii, părțile afectate sunt, se pare, și pilonii groși pe care se sprijină construcția.
Fotografiile despre care se spune că datează din noiembrie anul trecut indică o stare structurală îndoielnică. Fotografiile platformei de gaz provin de la un denunțător care a contactat inițial filiala din România a organizației de mediu Greenpeace. Ele arată urme adânci de rugină care a mâncat părți ale uneia dintre instalațiile OMV Petrom.
Mai exact, ar fi vorba despre Platforma VII din așa-numitul perimetru Istria, nu departe de coastă, în apropierea orașului Constanța din sud-estul României. OMV produce petrol și gaze acolo.
Grinzile și pilonii groși sunt și ei afectați de rugină
Din câte se poate vedea în fotografii, părțile afectate includ nu doar scările și balustradele, ci, aparent, și pilonii groși pe care se sprijină construcția.
„Fotografiile indică faptul că straturile de protecție ale grinzilor sunt corodate, ceea ce afectează grosimea pereților”, spune Surya Jaikaran, analist în domeniul energiei la Greenpeace International din Amsterdam, Olanda, care la rândul ei a lucrat ani de zile în industria de petrol și gaze.
„Grosimea pereților grinzilor și a fundației subacvatice sunt proiectate pentru a rezista la sarcini dinamice, de la valuri, curenți și greutatea platformei în sine. Dacă coroziunea afectează grosimea pereților, rezistența platformei este în pericol”, spune ea.
Ea avertizează că „riscul de accidente de muncă și de dezastre ecologice crește semnificativ” în acest context.
De asemenea, Jaikaran susține că starea platformei de la OMV Petrom nu pare să respecte standardele industriale privind sănătatea, siguranța și mediul în industria petrolului și a gazelor.
Ca urmare a acestei dezvăluiri, Greenpeace Austria solicită, de asemenea, companiei OMV Petrom să „verifice securitatea platformelor existente”, potrivit purtătorului de cuvânt pentru climă și energie Jasmin Duregger. Asta înainte de a pune în funcțiune instalații suplimentare de producție de gaz, așa cum plănuiește în prezent compania.