Austria a încercat să faciliteze scoaterea Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, de pe lista neagră a Ucrainei, care cuprinde companiile cu activități în Federația Rusă. Astfel, Viena ar fi încercat să condiționeze semnarea noilor sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Moscovei, conform a două surse bine informate despre situație.
Austria vrea ca Raiffeisen Bank International să fie scoasă de pe o listă neagră a Ucrainei
Austria încearcă să faciliteze scoaterea Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, de pe lista neagră a Ucrainei, care cuprinde companiile cu activități în Rusia.
Această inițiativă este condiționată de semnarea noilor sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Kremlinului,
Austria și Raiffeisen Bank International (RBI) doresc eliminarea băncii de pe o listă ucraineană denumită „sponsori internaționali ai războiului”.
Această listă își propune să expună companiile care desfășoară afaceri în Rusia și sprijină efortul de război, de exemplu, prin plata taxelor.
Recentul impuls subliniază legătura economică profundă a Austriei cu Rusia, hotărârea băncii de a menține afacerile profitabile acolo și o tendință mai largă a Occidentului de a izola Moscova.
Ministrul de Externe al Austriei a criticat public lista neagră ca fiind arbitrară
La începutul lunii octombrie, ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a criticat public lista neagră ca fiind arbitrară, exprimându-și dezacordul la o întâlnire a miniștrilor europeni la Kiev, conform unei surse bine informate despre discuții.
Raiffeisen este singura companie austriacă prezentă pe această listă. Oficialii austrieci au exprimat îngrijorarea lor cu privire la listă la Bruxelles, inclusiv în întâlnirile cu oficialii și diplomații UE din ultimele săptămâni, conform a trei surse bine informate.
Reprezentanții băncii s-au întâlnit, de asemenea, cu reprezentanții Agenției Naționale de Prevenire a Corupției din Ucraina, responsabilă pentru întocmirea listei, pentru a discuta modalități de eliminare a grupului bancar de pe aceasta, au declarat surse apropiate problemei pentru agenția de presă Reuters.
Unele companii, printre care și OTP Bank din Ungaria, au fost deja eliminate de pe listă, o decizie care a stârnit nemulțumirea oficialilor austrieci și a băncii. Un purtător de cuvânt al cancelariei austriece a menționat că au fost depuse documente legale privind sancțiunile UE marți, refuzând să ofere comentarii suplimentare.
Ce relații există, acum, între Austria și Ucraina?
Deși Austria sprijină public Ucraina, unii oficiali au exprimat rezerve în privința rupturii complete a legăturilor de decenii cu Rusia, considerând că este încă posibilă restabilirea relațiilor.
Prezența Raiffeisen subliniază adâncimea relațiilor dintre Austria și Rusia, menținând legături strânse prin intermediul gazoductelor și finanțelor rusești, Viena fiind un centru important pentru numerar din Rusia și fostele țări vecine sovietice.
Chiar dacă lista neagră nu are statut legal, ea amplifică presiunea publică asupra Raiffeisen pentru a părăsi Rusia, o decizie despre care se spune că banca este dispusă să o ia, dar care încă nu s-a concretizat. Aliații occidentali ai Ucrainei au alocat miliarde de dolari în ajutor financiar și militar pentru Ucraina, susținând și sancțiuni severe împotriva Rusiei.
Cu toate acestea, după mai bine de 21 de luni de război, Kievul întâmpină dificultăți în menținerea unui sprijin ferm. Autoritățile de la Kiev speră să obțină două pachete majore de ajutor din partea Statelor Unite și Uniunii Europene în anul următor, dar ambele inițiative au întâmpinat opoziție politică și au fost blocate în dezbateri.
Prezența Raiffeisen în Rusia a generat diviziuni în conducerea sa și în rândul băncilor regionale Landesbank care controlează grupul, unii pledând pentru retragerea băncii din această țară.