Austria susține Ungaria împotriva Ucrainei și Moldovei
Austria este de acord cu punctul de vedere al Ungariei. Guvernanții din Austria, sub conducerea cancelarului Karl Nehammer, s-au alăturat liderilor politici Viktor Orban din Ungaria și Robert Fico din Slovacia, formând un front comun.
Aceștia s-au pronunțat împotriva susținerii aderării accelerate a Ucrainei și Moldovei la Uniunea Europeană. Astfel, ei consolidează o poziție care este percepută ca prietenoasă față de Rusia.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și-a exprimat ferm opoziția față de o „procedură accelerată” pentru aderarea Ucrainei și Moldovei la Uniunea Europeană. Totul, conform unui comunicat transmis marți de serviciul de presă austriac.
Afirmațiile au fost rostite de cancelar în timpul unei întrevederi cu membrii comisiei parlamentare pentru relația cu Uniunea Europeană din cadrul parlamentului austriac.
Conform informațiilor furnizate de serviciul de presă al parlamentului din Austria, cancelarul Nehammer a comunicat deputaților Petra Steger, Christian Hafenecker și Axel Kassegger că Austria nu va susține negocierile referitoare la aderarea Ucrainei, cel puțin în situația din prezent.
Cancelarul a subliniat că nu ar trebui să existe un tratament preferențial pentru Ucraina. Acest lucru fiind valabil mai ales în contextul în care și Bosnia și Herțegovina se află în același proces de aderarea la Uniunea Europeană.
De asemenea, el a evidențiat că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a efectuat consultări prealabile. Ele trebuiau realizate înainte de a anunța perspectivele de negociere privind aderarea Ucrainei. Cancelarul Nehammer a afirmat că pentru ca Uniunea Europeană să fie pregătită pentru extindere, sunt necesare reforme interne.
Nehammer a indicat că, în general, Austria rămâne aliniată cu poziția Uniunii Europene în privința solidarității cu Ucraina. Totodată, respectând și principiul neutralității. El a subliniat că prioritatea principală constă în furnizarea de asistență financiară pentru sprijinirea Ucrainei.
Austria susține poziția Ungariei și a Slovaciei
Austria adoptă astfel o poziție asemănătoare cu cea a Ungariei și Slovaciei, blocând discuțiile privind aderarea, ale Ucrainei.
Cancelarul este de acord cu „perspectiva aderării”, dar nu cu accelerarea procedurii. El susține că „în semn de solidaritate ar trebui să li se ofere și Ucrainei și Republicii Moldova perspectiva aderării”.
În trecut, Ungaria și Slovacia au exprimat opoziție față de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Ucraina, care se confruntă cu provocarea rezistenței față de invazia rusă începând din februarie anul trecut. Oficialii ucraineni consideră că integrarea în UE reprezintă un pas semnificativ pentru apropierea de valorile occidentale.
Viktor Orban, premierul Ungariei, a avertizat că există o probabilitate scăzută de a se ajunge la un consens între liderii europeni cu privire la Ucraina. Acesta a subliniat că subiectul nu ar trebui să fie luat în considerare pe agenda summitului european.
Partidul lui Orban solicită o analiză detaliată a impactului potențialei aderări a Ucrainei asupra politicilor de coeziune și agricole ale Uniunii Europene. Această evaluare ar trebui să țină cont de beneficiile acordate statelor membre mai sărace, inclusiv Ungaria.
Decizia privind începerea sau nu a negocierilor de aderare cu Ucraina urmează să fie luată în cadrul Summitului UE programat pentru 14-15 decembrie.