Președintele Klaus Iohannis este rezervat în privința acționării în judecată la CJUE a Austriei. Șeful statului a spus că s-a consultat cu mai mulți juriști în această privință și nu a auzit până acum două păreri asemănătoare.
Klaus Iohannis nu este sigur că România trebuie să-și caute dreptatea la CJUE
Opiniile juriștilor diferă în ceea ce privește acționarea în judecată a Austriei la CJUE, a declarat președintele Klaus Iohannis. El a spus că nu a găsit până acum doi jurişti care să aibă aceeaşi opinie. Din acest motiv, șeful statului a mai spus că nu trebuie adus în spațiul public faptul că România își va căuta dreptate în justiție pe această temă.
„Este o chestiune juridică foarte complicată. Nu am găsit doi jurişti care să aibă aceeaşi opinie legată de această chestiune şi cred că, până când nu ne lămurim între noi, nu este bine să avansăm public anumite chestiuni”, a precizat Klaus Iohannis.
În cursul lunii septembrie, Klaus Iohannis spunea că trebuie analizată posibilitatea de a acţiona în judecată Austria. Asta în cazul unui nou veto în chestiunea Schengen.
”Această abordare trebuie foarte bine analizată şi dacă este posibilă o soluţionare pe această cale, atunci cu siguranţă vom şti care este această posibilitate”, a afirmat Iohannis.
Ciolacu anunțase atacarea în justiție
Pe 18 septembrie, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cazul în care, în luna decembrie, Austria va vota împotriva aderării spaţiul Schengen, România va ataca la Curtea de Justiţie a UE refuzul acestei ţări. Şeful Executivului a adăugat că doreşte ca în acest demers să aibă mai mulți parteneri. Aceștia sunt Consiliul European, Parlamentul European şi Comisia Europeană, care au arătat susţinerea pentru aderarea României.
În altă ordine de idei, liderii social-democraţi din Europa consideră că România şi Bulgaria sunt îndreptăţite să facă parte din spațiul Schengen. Marcel Ciolacu a spus și că a avut o discuţie cu premierul spaniol Pedro Sanchez.
Potrivit liderului social-democrat, pe agenda preşedinţiei Spaniei se află aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație.
„Nu există excepţie de la niciun lider socialist european care să nu susţină aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. La fel ca şi Consiliul European la fel ca şi Comisia Europeană şi Parlamentul European. În acest moment, repet, fără excepţie toţi liderii social democraţi consideră că România şi Bulgaria sunt îndreptăţite să facă parte din spaţiul Schengen”, a declarat Marcel Ciolacu.