România în Schengen. Eugen Tomac spune că le-a „mintea la cap” autorităților de la București. Potrivit europarlamentarului, acestea dau semne că vor să adopte o poziție mai dură față de Austria.
„E bine că le-a venit mintea la cap acum și o fac pentru 20 de milioane de români, nu pentru politicieni”, a declarat Eugen Tomac.
România trebuie să intre în Schengen. Austria ar putea plăti despăgubiri dacă tot refuză
Europarlamentarul a susținut că guvernul de la București va deveni parte în procesul pe care el l-a inițiat deja la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Amintim că acesta invitase anterior Guvernul să i se alăture și să nu aștepte Consiliul Justiție – Afaceri Interne (JAI) din luna decembrie.
„Tratatul spune că în două luni după decizie, aceasta poate fi contestată. Guvernul nu a făcut nimic, nu are altă pârghie decât să intervină în procesul pe care l-am deschis eu”, a mai spus Eugen Tomac pentru Fanatik.
Mai mult, premierul Marcel Ciolacu a spus că Austria ar putea fi nevoită să plătească despăgubiri. Acest lucru este posibil dacă refuză din nou intrarea țării noastre în Schengen.
„Dacă cancelarul Nehammer îşi va exercita din nou, în mod nejustificat, dreptul de veto, eu, în calitate de prim-ministru, voi fi nevoit să contest decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiţie pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Eugen Tomac a explicat și ce presupune, mai exact, acțiunea sa de la Curtea de Justiție a UE.
CJUE trebuie să constate „că a fost un act ilegal decizia luată atunci întrucât este în contradicție totală cu tratatele Uniunii Europene care spune foarte clar că instituțiile europene și guvernele naționale trebuie să colaboreze în loialitate față de tratat, fără să blocheze funcționarea Uniunii pentru că ceea ce face Austria este un abuz”, a precizat europarlamentarul.
Chinul intrării României în Spațiul Schengen alături de Bulgaria continuă
România și Bulgaria sunt blocate în continuare de Austria în tentativa lor de a intra în spațiul Schengen. Și asta se întâmplă chiar dacă președinta Comisiei Europene a făcut apel pentru includerea cele două țări.
Adrian Sârbu a comentat apelul Ursulei von der Leyen. Astfel, a spus că țara noastră nu va intra în Schengen decât atunci când Vladimir Putin și Xi Jinping vor primi ceva de la Statele Unite și de la UE.
„Eu cred că nu o să intrăm în Schengen prin niciun fel de lobby al nostru. Doamna asta, nu știu ce o fi fost în capul ei că a vorbit asta, pentru că Europa are niște probleme pe care nu poate să le rezolve. Și sunt clare.
Primul lucru e problema războiului în care Europa se află. Și se face că nu se află. Domnul Scholz, într-un an și jumătate, nu a avut cum să cheltuiască 100 de miliarde. 100 de miliarde i-au dat voie americanii. Germania a primit, în ziua de 26 februarie 2022, duminică, dreptul de a se reînarma.
Drept care i-a fost tăiat în 1946 și de a deveni liderul militar al Europei. Asta a primit, ăsta a fost mesajul cu suta de miliarde. Că trebuia să fie 100 de miliarde pe an”, a spus Adrian Sârbu.