Austria a fost izolată, asta fiind, de fapt, strategia
Eurodeputatul PSD Victor Negrescu, a transmis miercuri că prin discuțiile purtate astăzi în Parlamentul olandez și ridicarea veto-ului impus Bulgariei privind aderarea la Spațiul Schengen, „am izolat Austria”. De asemenea, prin aprobarea Pactului European pentru Migrație și Azil au fost destructurate argumentele Vienei, aceasta fiind, de altfel, și strategia.
„Comisia pentru Justiție și Securitate din Parlamentul olandez a discutat despre poziția guvernului și nimeni nu a pus sub semnul întrebării ridicarea veto-ului privind Bulgaria. După ce am trecut această etapă importantă în parcursul nostru de aderare la spațiul Schengen, urmează negocierile finale pentru a seta modul în care putem atinge acest obiectiv”, a transmis eurodeputatul într-o postare pe Facebook.
Negrescu a explicat că, tradițional, atunci când un stat rămâne izolat, caută o soluție de compromis: „Una dintre soluții, după modelul ultimelor decizii din Consiliul European, ar fi ca reprezentantul Austriei să iasă din sală”.
„Am încredere în Comisarul social-democrat pentru afaceri interne, Ylva Johansson și în guvernul social-democrat spaniol, care deține președinția Consiliului UE, și sunt convins că se vor găsi cele mai bune soluții pentru deblocarea situației”, a conchis eurodeputatul PSD.
Karl Nehammer nu mai are nicio scuză privind aderarea la Spațiul Schengen
De asemenea, eurodeputatul USR Vlad Gheorghe şi colegul său din partidul REPER Dragoş Pâslaru, au transmis că Austria nu mai are nicio scuză pentru a se opune aderării României şi Bulgariei la Spațiul Schengen după ce miercuri s-a ajuns la un acord asupra unei ample reforme a politicii europene privind azilul şi migraţia.
„Nehammer NU mai are de ce să se agaţe ca să discrimineze românii şi să-i umilească la cozi prin vămi”, a postat pe o reţea de socializare Vlad Gheorghe.
„Orice condiţionare a Austriei devine inutilă”, a precizat într-un comunicat al REPER și Dragoş Pâslaru, membru al aceluiaşi grup politic din PE, Renew.
El cere guvernului României, prim-ministrului Marcel Ciolacu şi preşedintelui Klaus Iohannis „să folosească inteligent acest acord la nivel european pentru ca românii să nu mai fie umiliţi la cozi interminabile şi economia României să nu mai aibă de suferit”.
Mesajul venit de la Bruxelles este clar
Eurodeputatul REPER, care este preşedintele Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă a PE, susţine că mesajul Bruxellesului privind aderarea la Spațiul Schengen este unul clar, „niciun european nu trebuie discriminat în baza unei retorici electorale privind migrația şi niciun stat membru nu poate să şantajeze UE pe această temă”.
În plus, europarlamentarul Eugen Tomac (PMP/PPE) a anunţat miercuri că a depus apel după ce acţiunile pe care le-a deschis la Tribunalul Uniunii Europene în legătură cu respingerea primirii României în Schengen au fost respinse.
Acesta s-a arătat încrezător că instanţa superioară „va avea înţelepciunea de a recunoaşte şi de a acorda românilor drepturile prevăzute de Tratatele Uniunii Europene”.