Austria vrea să redistribuie o parte din veniturile suplimentare generate de companiile din energie după explozia prețurilor

Taxa anunțată de autoritățile din Austria vizează redistribuirea unei părţi din veniturile suplimentare generate de companiile din energie după explozia prețurilor. Totodată, vicecancelarul austriac a spus la o conferință de presă unde au fost prezentate planurile fiscale că este vorba despre „un dividend de război”.

„Este practic un dividend de război. Ceea ce este important este că facem un pas spre o mai mare corectitudine”, a declarat vicecancelarul Werner Kogler, conform informațiilor transmise de reuters.com

Nivelul taxei poate fi coborât la 33% dacă sunt realizate investiții în energii regenerabile

Potrivit sursei menționate, taxa va fi una de până la 40% şi se va aplica acelor profituri care sunt cu 20% peste media din ultimii patru ani, în cazul companiilor de petrol și gaze.

Totuși, Ministerul de Finanțe din Austria a explicat că nivelul taxei poate fi coborât la 33%, în cazul în care companiile investesc în energii regenerabile.

Trebuie menționat că taxa se va aplica retroactiv de la 1 iulie 2022 şi până la finele anului următor.

De asemenea, o taxă separată se va aplica producătorilor de electricitate, ale căror venituri sunt plafonate la 140 de euro pentru un Megawatt oră.

În acest caz, pragul poate fi majorat până la 180 de euro pentru un Megawatt oră dacă aceste companii investesc în regenerabile. Această taxă se va aplica începând de la 1 decembrie şi până la finele lui 2023.

Ministrul austriac al Finanţelor, Magnus Brunner, a explicat că toate aceste taxe ar urma să aducă la buget între două şi patru miliarde de euro. Potrivit informațiilor transmise de Brunner, dividendele speciale, precum cele anunţate de grupul petrolier OMV şi compania de utilităţi Verbund, nu vor putea fi utilizate pentru a reduce fondurile datorate statului.

Condițiile volatile accelerează piața mondială a energiei regenerabile

Amintim că guvernele din întreaga lume își accelerează programele de energie regenerabilă pentru a contribui la reducerea dependenței de energia importată, în contextul tensiunilor geopolitice și al incertitudinii economice continue, conform celui mai recent studiu EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI 60).

Studiul a fost lansat de Ziua Energiei, în cadrul COP27. Acesta clasifică primele 40 de piețe din lume în funcție de atractivitatea investițiilor și a oportunităților de implementare în energie regenerabilă.