Ce trebuie să facă România ca să schimbe opinia pe care o are Austria despre aderarea noastră la Schengen

Schengen

Sursă: Dreamstime

Poziția inflexibilă pe care o are Austria față de intenția României de a intra în Spațiul Schengen este una dintre temele cele mai importante ale autorităților de la București. Ionuț Stroe este de părere că România trebuie să facă totul pentru a determina Austria să accepte aderarea României.

Ionuţ Stroe a declarat, miercuri, că este obligatoriu ca autorităţile române să facăt totul pentru schimba opinia Austriei cu privire la aderarea la spaţiul Schengen.

„În mod obligatoriu, aş spune, trebuie să insistăm pentru a schimba această opinie (a Austriei cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen). Practic, dacă e să ne raportăm la ceea ce s-a întâmplat anul trecut, depindem de această poziţie inflexibilă, cel puţin până în momentul de faţă, a Austriei. Și suntem obligaţi să facem orice fel de demers pentru a modifica acest lucru. Dacă se modifică lucrul acesta, cu siguranţă, vom accede în Schengen foarte rapid”, a afirmat liberalul.

Întâlnire în Austria a ministrului de Interne

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, se întâlneşte, miercuri, la Viena, cu omologul său austriac, Gerhard Karner, a informat MAI.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost respinsă, la finalul anului trecut, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE, cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos.

La începutul lunii august, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a confirmat că Austria este  împotriva aderării României la Schengen. În aceeași situație se află și Bulgaria. Karner a precizat că în prima jumătate a acestui an au fost scoși de bună voie și forțat cu 20% mai mulți străini decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Mai puțini solicitanți de azil în Austria

Karner a precizat că în primul semestru au fost scoși din țară 5.900 de străini.  Cu 20% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

„În prima jumătate a anului, mai mulți solicitanți de azil au părăsit Austria, față de noile cereri depuse pentru azil”, a declarat Karner la o conferință de presă.

Austriacul a subliniat că circa 18.500 de persoane au evitat procedura de acordare de azil și au părăsit Austria:

„Acesta este un bilanț pozitiv, dar nu este un motiv de sărbătoare, ci o obligație de a continua să lucrăm susținut în această direcție”.

Ministrul de interne austriac dorește ca țara sa să continue impunerea de veto asupra aderării României și Bulgariei la Schengen. Asta, în ciuda tendinței de reducere a numărului de solicitanți de azil.

Gerhard Karner a subliniat că controlul la frontieră e parte din succes, fapt pentru care situația rămâne neschimbată.