Investitorii austrieci, nemţi şi elveţieni nu consideră interesante oportunităţile pentru investiţii în România şi sunt nemulţumiţi de sistemul în general birocratic şi rigid al autorităţilor fiscale. Coerenţa îmbunătăţită şi previzibilitatea în sistemul fiscal, precum şi eliminarea instabilităţii, sunt cele mai dorite schimbări în legislaţia fiscală, se arată într-un sondaj realizat de compania de consultanţă fiscală LeitnerLeitner, printre directorii financiari ai companiilor care dezvoltă afaceri în România.

Conform chestionarului, România nu este considerată în prezent un mediu suficient de atractiv pentru investiţii noi din punct de vedere fiscal. Unul dintre motivele invocate de companii este lipsa stabilităţii şi previzibilităţii sistemului fiscal din România. 29 % dintre respondenţi consideră că mediul fiscal este instabil, iar 64 % consideră că are o instabilitate ridicată.

“Este dificil pentru o companie să investească dacă nu ştie strategia pe termen mediu a statului. Planurile de afaceri sunt făcute de regulă pe o perioadă mai lungă de un an, dar în contextul actual, când legile fiscale sunt schimbate şi publicate înainte de a intra în vigoare, un plan de afaceri este dificil de realizat încă de la început. Planificarea în detaliu este foarte importantă, dar mediul fiscal actual aduce un dezavantaj major comparativ cu alte ţări”, a declarat René Schöb, partener în cadrul LeitnerLeitner.

Investitorii străini nu înţeleg legile româneşti

În acelaşi timp, respondenţii sondajului consideră că legile şi prevederile publicate în Monitorul Oficial sunt greu de înţeles, de aplicat şi de urmat. Doar 39 % din respondenţi folosec Monitorul Oficial ca sursă principală de informare în domeniul fiscal, în timp ce 44 % se îndreaptă către consultanţi fiscali independenţi (25 %) sau canale media (14 %).

Autorităţile fiscale sunt birocratice, rigide şi fără suficientă expertiză, conform sondajului. O mică parte dintre respondenţi, numai 25 %, consideră că autorităţile fiscale sunt cooperante, iar 27 % spun că acestea au cunoştinţele necesare.

Complexitatea formularelor fiscale reprezintă de asemenea o problemă pentru contribuabili, peste 40 % dintre respondenţi considerând că declaraţiile fiscale sunt greu de înţeles şi de completat. Reducerea sarcinilor declarative reprezintă pentru companii cheia către diminuarea obligaţiilor administrative.

Reducerea ratelor pentru asigurări sociale

Întrebaţi care ar fi cele mai benefice schimbări în sistemul fiscal, participanţii la sondaj îşi doresc să vadă mai multă coerenţă şi previzibilitate. Cea mai cerută schimbare este reducerea ratelor pentru asigurările sociale, în special a contribuţiei la asigurările de sănătate, întrucât contravaloarea lor nu aduce beneficii reale contribuabililor. Impozitul corporativ pe venit şi TVA-ul sunt considerate a fi la un nivel potrivit.