Este o premieră în țara noastră! Un autobuz electric proiectat, dezvoltat și realizat în România va fi testat pe străzile din Iași. Este vorba despre ATP BUS, al companiei ATP Trucks Automobile.
Un autobuz electric proiectat, dezvoltat și realizat în România va fi testat pe străzile din Iaşi
În acest context, primarul Mihai Chirica a explicat pe pagina sa de socializare că autobuzul ATP Bus are un design confortabil și spațios, beneficiind de 83 de locuri și având o lungime de 12,18 metri.
De asemenea, autonomia în oraș este de minim 200 de kilometri și de maxim 360 de kilometri.
„Vești bune! Am participat astăzi, 18 iulie, la prezentarea unui autobuz electric proiectat, dezvoltat și realizat în România, ATP BUS, de către compania ATP Trucks Automobile. Acesta este operat de Compania de Transport Public Iași și va putea fi văzut și folosit pe traseele din oraș până la sfârșitul acestei luni.
Autobuzul ATP Bus are un design confortabil și spațios, beneficiind de 83 de locuri și având o lungime de 12,18 metri. Autonomia în oraș este de minim 200 de kilometri și de maxim 360 de kilometri.
Îmi doresc ca industria românească să înceapă să producă cât mai multe astfel de vehicule electrice pentru transportul public, mai ales că cererea pe piață este în creștere, ca urmare a politicilor europene de încurajare a transportului ecologic.
După cum știți, Primăria Municipiului Iași derulează deja un amplu program de modernizare a transportului public cu finanțare europeană nerambursabilă, prin care am cumpărat și 44 de autobuze electrice.
Astfel, am semnat cu BMC Truck&Bus SA un contract de furnizare a 24 de autobuze electrice cu lungimea de circa 10 metri, la care se adaugă 24 stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare rapidă. Cele 24 de autobuze au o valoare de achiziție de 56.263.209,52 lei (circa 11,4 milioane de euro).
De asemenea, avem un contract cu Solaris România în valoare de 66.753.064 lei (circa 13,5 milioane euro) pentru furnizarea a 20 de autobuze electrice cu o lungime de 12 metri, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă.
Grație fondurilor europene, Municipiul Iași va beneficia, în total, de 76 de mijloace de transport electrice (32 de tramvaie – PESA și Bozankaya – și cele 44 de autobuze electrice), în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, respectiv circa 94 de milioane de euro. Transportul public din orașul nostru devine verde, modern, inteligent!”, a scris Mihai Chirica pe Facebook.
Facilitățile pe care le oferă autobuzul electric românesc
De asemenea, directorul Companiei de Transport Public Iaşi, Cristian Stoica, a declarat că printre facilităţile pe care le oferă autobuzul electric românesc sunt o podea joasă şi o trapă de acces pentru a veni în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi, reţea de WI-FI, disponibilă gratuit, prize USB cu 2 porturi încorporate, regăsite în dreptul fiecărui set de scaune.
Conform acestuia, printre oraşele în care autobuzul a circulat se numără Oradea, Brăila, Făgăraş, Târgu Mureş, Turda, Cluj-Napoca, Sibiu, Sighişoara, Bistriţa, Satu Mare, Bucureşti şi Bacău.