Jocurile de noroc la noi, ca peste tot în lumea civilizată, fac parte din industria de divertisment. Jocul de noroc, în unele cazuri, creează dependență, adicția la joc se cheamă ludomanie.

Av. Marius Pantea

Autoexcluderea, opțiunea pentru prevenirea adicției

Orice jucător, care prezintă semne de adicție, are la îndemână posibilitatea de a se autoexclude. Această opțiune constă în completarea unui formular care se poate depune la Oficiul de Național de Jocuri de Noroc (ONJN) (https://onjn.gov.ro/) sau la orice operator licențiat. Jucătorul poate opta pentru ce perioadă să se autoexcludă, iar operatorii naționali (land based sau online) au obligația de a interzice participarea la joc.

Autoexcluderea este opțiunea jucătorului care poate fi folosită pentru prevenirea adicției la joc sau pentru sancționarea unora dintre operatorii licențiați.

Autoexcluderea, o măsură încă în fază de implementare

La acest moment ONJN trebuie să finalizeze baza de date națională prin care să se interzică jucătorilor autoexcluși participarea la joc. Prin instituirea acestei baze de date, operatorii vor fi obligați să nu permită sub nicio formă participarea la joc.

Până la implementarea acestei baze de date, jucătorul autoexclus mai poate accesa anumite site-uri de jocuri de noroc sau poate intra în unele locații specializate de jocuri, deoarece la acest moment nu există o aplicare uniformă a legislației și nu pot fi identificați în sistem real.

Participarea la jocul de noroc în perioada autoexcluderii, nu garantează returnarea banilor jucați, deoarece operatorul nu poate înapoia sumele pariate (nu există prevedere legală care să permită acest gen de plată), chiar dacă pe diverse platforme de socializare au apărut o sumedenie de anunțuri care promit recuperarea sumelor pierdute.

Pe lângă sumele deja cheltuite, jucătorul va mai cheltui suplimentar pentru plata onorariului avocatului, taxe de timbru etc. Iar rezultatul este previzibil, chiar dacă va fi acționat în instanță operatorul, statul (ONJN) sau orice altă entitate.

Singura metodă care sprijină jucătorul este o discuție cu un psiholog specializat în adicții, metodă pe care o recomandăm, ori limitarea voluntară a sumelor care pot fi jucate, sau a timpului petrecut pe online și în sala de joc.