Romulus Lucaciu este omul despre care colegii din facultate spuneau ca era atat de studios, incat prefera problemele de matematica, informatica si fizica, chefurilor si distractiilor. Insa, cel mai important lucru pentru el s-a dovedit a fi faptul ca a avut incredere in tineri inteligenti si ca a stiut sa-si foloseasca mintea pentru a face bani. In 1992 pune bazele companiei ETA-2U impreuna cu un bun prieten, care s-a retras insa din motive familiare la putin timp dupa infiintarea firmei. Din 1992 pana in 1998 dezvoltarea companiei s-a facut „pas cu pas”, iar din 1998, o data cu infiintarea diviziei ETA-AI (Automatizari Industriale), numarul clientilor si cifra de afaceri s-a dublat lunar, ajungand, in prezent, la aproape sapte milioane dolari anual.
Acum intra in poveste si Claudiu Suma, coleg de facultate, impreuna cu care a infiintat in 1998 firma de soft si tehnologie aplicata ETA- AI. Desi ofertele din strainatate au inceput sa curga, cei doi „sefi de promotie” s-au incapatanat sa ramana in tara, ba, mai mult, au adunat in jurul lor si alti „sefi de promotii” mai tineri. Aproape in fiecare luna scot ceva nou. Acum au inventat un „butonas minune” – adica un buton cat un nasture care poate fi: act de identitate, card, cartela, cheie pentru casa si autoturism. Romulus Lucaciu a absolvit Facultatea de Electrotehnica din cadrul Politehnicii Timisorene in 1987. Inginer de sistem la IIRUC, unde a lucrat pana in 1992 cand a infiintat ETA-2U. Este casatorit, sotia este profesoara si au o fetita de trei ani. „Prima afacere: am cumparat componente si am facut un computer, l-am vandut si am castigat aproape 40.000 lei (in 1992). Secretul reusitei mele este munca si faptul ca am avut incredere in inteligenta tinerilor. Un alt element important a fost educatia mea. Parintii si bunicii mei m-au invatat ca atunci cand fac un lucru sa-l fac bine”, spune Lucaciu.
„Daca nu era Romi (Romulus Lucaciu), nu aveam curajul sa ma apuc de treaba. Am inceput ca o firma mica, astazi insa avem capacitatea de a realiza orice fel de contract. De altfel,clientii nostri sunt firme importante: Coca-Cola Timisoara, Spumotim, Fabrica de Tigarete Timisoara – sunt numai cateva, iar in domeniul sistemelor de automatizare a punctelor termice – sistemul realizat de noi, „Marcat”, este integrat deja in multe orase din tara. De exemplu, la Cluj si Timisoara aproape 200 de puncte termice sunt controlate prin „Marcat” de patru operatori, sistemul fiind operational si prin Internet. De altfel, tehnologia folosita pentru acest sistem este de ultima generatie si va fi modernizata in continu”,spune Claudiu Suma. Recent, ETA Automatizari Industriale a castigat o licitatie internationala pentru automatizarea a 25 de puncte termice din Cluj-Napoca, valoarea proiectului fiind de 550.000 euro. Finantarea acestui proiect este asigurata printr-un credit in valoare totala de 3,5 milioane euro, acordat Regiei de Termoficare Cluj-Napoca de catre Banca Europeana de Investitii. In cadrul acestui proiect, cu finalizare in primavara acestui an, ETA Automatizari Industriale va prezenta starea de functionare a obiectivelor pe un panou sinoptic de dimensiuni mari. O solutie asemanatoare este deja in functiune la RA Calor Timisoara, inca de la inceputul anului 2000. O alta inovatie recenta este dezvoltarea unei aplicatii de software bazata pe tehnologia XML, pentru urmarirea progresului instalarii centralelor telefonice si realizarea unor documentatii electronice facute pentru compania de telecomunicatii Alcatel.
Firma are un parteneriat cu un provider de Internet
„In ceea ce priveste obiectivele noastre pe termen lung, credem ca industria software este provocarea viitorului. Dorim sa ne valorificam know-how-ul in dezvoltarea de aplicatii pentru retele de date de mare viteza”, spune Suma. Pentru atingerea acestui obiectiv, firma ETA Automatizari Industriale a facut deja primii pasi, obtinand autorizarea Agentiei Nationale pentru Comunicatii si Informatica pentru desfasurarea activitatilor de proiectare, dezvoltare, instalare si intretinere a retelelor de telecomunicatii. ETA Automatizari Industriale este intr-o relatie de parteneriat cu providerul RDS. Dorinta ambelor parti este de a stimula cererea de largime de banda prin implementarea unor aplicatii revolutionare, dar extrem de utile si care aduc bani. ETA Automatizari Industriale dezvolta in prezent aplicatii de building management, care ruleaza pe micromasini Java, conectate la reteaua metropolitana pe fibra optica a RDS.
Carte de vizita
· Firma ETA-2U a fost infiintata in 1992 de catre Romulus Lucaciu, cu scopul de a furniza servicii de hardware pentru tehnica de calcul;
· In 1998 este infiintata divizia ETA-AI, specializata in servicii de soft si aplicatii de automatizari
industriale. (Romulus Lucaciu si Claudiu Suma);
· In 1998, numarul angajatilor este de 47;
· In 2000 devine membru in Microsoft Systems Builder Club, iar cifra de afaceri pe total companie este de aproape sapte milioane de dolari;
· In 2001 numarul de angajati este de 60;