Autonomia Ținutului Secuiesc. Producătorul și interpretul de manele și muzică de petrecere Costi Ioniță a făcut un anunț important.

Mai exact, pe data de 24 ianuarie, va lansa o nouă melodie. Aceasta este, de asemenea, data la care România aniversează Ziua Unirii Principatelor Române.

Costi Ioniță pune piciorul în prag: Ținutul Secuiesc nu există

În acest context, Costi Ioniță a amintit de proiectul de lege din Parlamentul României privind autonomia Ținutului Secuiesc. Se dorește independența atât la nivelul administrațiilor locale, cât și cel al forurilor de decizie de la București. Ei bine, producătorul a spus pe rețelele sociale că ”Ținutul Secuiesc nu există”.

”Fraților, au depus ăștia moțiune sau lege, P-LX, mele-x, pentru Ținutul Secuiesc. Marș! Nu există așa ceva.

Peste tot e România și nu uitați, România este și mai mare decât atât. Trebuie să luăm și de la unguri și de la ucrainieni și de la sârbi și de la bulgari.

Așa că ne auzim pe 24. 24, știe toată lumea. Cei care nu sunt din Ținutul Secuiesc știu. Și ăia din Ținutul Secuiesc știu ce este pe pe 24. Pe 24 lansăm piesa asta forță”, a transmis el pe Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by COSTI (@costiofficial)

AMT a reintrodus proiectele de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc

Amintim că, pe 30 decembrie 2023, AMT (Alianța Maghiară din Transilvania) a anunțat că va reintroduce proiectele de lege referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc.

Decizia AMT vine într-un context în care se desfășoară o luptă pentru autonomie, atât la nivelul administrațiilor locale, cât și în cadrul forurilor de decizie de la București. Conducerea partidului maghiar a confirmat această hotărâre printr-un comunicat emis pe 29 decembrie.

Ei subliniază angajamentul lor, în ciuda respingerii anterioare a acestor proiecte de către Parlamentul României. Comunicatul a fost transmis agenției ungare de presă MTI.

Anterior, Camera Deputaților a respins, cu o majoritate covârșitoare, proiectele de lege referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc și autonomia culturală a maghiarilor transilvăneni. Aceeași situație s-a repetat și în Senat. Prin intermediul unui comunicat emis, AMT a afirmat că aceste evenimente s-au desfășurat cu o viteză umilitoare, într-o atmosferă antimaghiară și cu încălcări multiple ale prevederilor parlamentare.

Potrivit sursei citate, deși în forurile internaționale, România își menține constant imaginea de „stat-model” care gestionează exemplar situația comunităților naționale autohtone de pe teritoriul său și respectă pe larg drepturile acestora, realitatea este cu totul diferită.

Politicienii au confirmat această perspectivă prin voturile lor de respingere. Au făcut acest lucru și prin manifestările antimaghiare. Comunicatul subliniază că aceștia nu se arată dispuși nici măcar să inițieze o discuție referitoare la autodeterminare. Mai multe puteți citi aici.