Senatorul UDMR Tanczos Barna a anunțat vineri, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, că principalul obiectiv al formațiunii sale este să revină la guvernare după alegerile parlamentare din toamnă.
Tanczos Barna declară că UDMR va avea un candidat la alegerile prezidențiale
De asemenea, a subliniat că UDMR va avea un candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie și a reafirmat angajamentul partidului față de autonomia regională.
Tanczos Barna a afirmat că Uniunea va aduce valoare adăugată guvernării și că partidul, cu un istoric de partener loial, va fi apreciat în formarea noului guvern.
Tanczos Barna a subliniat că rezultatele alegerilor locale și europarlamentare oferă perspective favorabile pentru decembrie, inclusiv pentru o eventuală reintrare la guvernare. UDMR își propune să fie o forță mai puternică în Parlament și să repete performanțele din perioada 2021-2023.
„Rezultatele din alegerile locale şi europarlamentare ne dau o perspectivă pozitivă pentru decembrie, o perspectivă pozitivă atât din punctul de vedere al rezultatului concret la alegeri, cât şi din perspectiva reintrării la guvernare. Obiectivul nostru principal este să participăm la actul guvernamental, să fim o formaţie politică mai puternică în Parlament şi să repetăm acea performanţă pe care am avut-o în timpul guvernării, din 2021 până în 2023.
UDMR a demonstrat că este un partener loial, este un partener care poate să aducă plus valoare în actul de guvernare şi sunt convins că aceste lucruri vor fi apreciate în momentul în care, în decembrie, se va forma noul guvern”, a declarat Tanczos Barna pentru Agerpres.
UDMR va menține parteneriatul strategic cu celelalte formațiuni maghiare din România
Tanczos Barna a subliniat că UDMR va menține parteneriatul strategic cu celelalte formațiuni maghiare din România pentru alegerile de toamnă și va avea un candidat la prezidențiale.
El a menționat că acest acord acoperă toate tipurile de alegeri și a subliniat dorința Uniunii de a promova o viziune clară asupra viitorului României, participând activ la dialogul cu celelalte formațiuni politice.
„Parteneriatul nostru strategic cu celelalte formaţiuni maghiare rămâne în picioare. Avem un acord semnat deja pentru toate alegerile, atât locale cât şi europarlamentare şi parlamentare.
Vom avea un candidat la prezidenţiale pentru că vrem să arătăm comunităţii, vrem să arătăm întregii ţări, cetăţenilor din România, că avem o viziune despre România, avem o viziune despre viitorul acestei ţări în care vom trăi şi noi alături de ceilalţi cetăţeni care, cu siguranţă, pas cu pas, vor înţelege mai bine doleanţele, obiectivele comunităţii maghiare dacă participăm alături de celelalte formaţiuni politice la un dialog sincer şi corect”, a spus senatorul UDMR.
Tanczos Barna a anunțat că alegerile parlamentare din România vor avea loc pe 1 decembrie, data ce marchează și Marea Unire din 1918. El a subliniat că, în proclamarea de la Alba Iulia, comunitatea maghiară a primit promisiuni importante privind drepturile și autonomia acesteia.
Tanczos a afirmat că această dată istorică este semnificativă și pentru minoritatea maghiară, care va aduce în discuție teme legate de autodeterminare și păstrarea identității culturale în campania electorală.
Data alegerilor parlamentare în decembrie este una istorică
„Este o decizie istorică să avem alegeri parlamentare pe 1 decembrie. Pentru noi, pentru comunitatea maghiară, este o zi specială pentru că este ziua în care, cu ocazia Unirii, am avut parte nu doar de promisiuni, ci şi de documente în care comunitatea maghiară din România, minoritatea maghiară, a primit promisiuni certe în care credem şi sperăm în continuare, promisiuni care spun că avem dreptul la autodeterminare, la autoguvernare, avem dreptul ca minoritatea maghiară să îşi păstreze identitatea culturală, naţională, istorică, să avem drepturile de a ne conduce comunităţile.
Toate acestea, cu siguranţă, vor fi teme interesante cu ocazia alegerilor sau înainte de alegeri, în timpul campaniei electorale. Este momentul istoric pentru România modernă, România modernă din care facem şi noi parte, comunitatea maghiară, minoritatea maghiară din România”, a mai spus Tanczos.
În timpul dezbaterilor, Tanczos Barna a exprimat speranța că ediția de anul acesta a Universității de Vară de la Băile Tușnad va aduce comunitatea maghiară din România mai aproape de obiectivele de autonomie.
Autonomia Ținutului Secuiesc. Autodeterminarea este o practică europeană recunoscută
El a subliniat că autodeterminarea este o practică europeană recunoscută și că un dialog deschis și constructiv este cheia pentru avansarea acestor aspirații.
„Da, vom fi cu siguranţă mai aproape de autonomie, pentru că autodeterminarea nu este un lucru de care să ne ferim sau de care să fugim, este o practică europeană, este o practică care are deja istorie de decenii în anumite state membre ale Uniunii Europene. Dialogul sincer, corect, calm şi liniştit ne va duce mai aproape de aceste doleanţe”, a mai precizat senatorul UDMR.
Tanczos Barna a luat parte la „masa rotundă” tradițională a politicii naționale, unde liderii maghiari din Bazinul Carpatic și Europa de Vest au discutat despre problemele comunităților pe care le reprezintă.
Printre participanți s-au numărat vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, și Potápi Árpád János, secretar de stat pentru politica națională din cadrul Cancelariei premierului Ungariei.