Lovitură pentru UDMR. Camera Deputaților a luat o decizie importantă cu privire la autonomia Ţinutului Secuiesc. Decizia are legătură cu cele trei proiecte de lege depuse de UDMR pe această temă.
Lovitură pentru UDMR. Camera Deputaților respinge toate cele trei proiecte de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc
UDMR primește o mare lovitură. Plenul Camerei Deputaţilor a decis respingerea tuturor celor trei proiecte depuse de partid, cu privire la autonomia Ţinutului Secuiesc. Totul s-a întâmplat în cadrul unei şedinţe de plen, în regim hibrid, desfășurată joi. Propunerile vizau și autonomia culturală a comunităţii maghiare din țara noastră.
După vot, Ionuț Moșteanu, conducătorul deputaților USR, a solicitat în plen ca președintele Senatului, Nicolae Ciucă, să convoace de urgență Senatul și să respingă categoric acele propuneri în ședința de vineri.
260 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” și o abținere au dus la respingerea a două inițiative ale UDMR. A treia propunere a înregistrat 255 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” și o abținere.
În cadrul acestor proiecte, Camera Deputaților este prima Cameră sesizată, însă votul decisiv are loc în Senat.
Ciprian Ciubuc, deputat independent, a anunțat imediat după votul din plen că intenționează să depună plângeri penale împotriva celor trei deputați UDMR care au propus aceste proiecte.
El consideră că aceste inițiative sunt o încălcare a Constituției și aduc mari prejudicii, atât statului de drept, cât și funcționării instituțiilor țării noastre.
„Invit colegii parlamentari deputaţi care doresc să se alăture acestui demers să facem plângeri penale acestor deputaţi şovini, separatişti şi iredentişti”, a adăugat Ciprian Ciubuc.
Partidul maghiar susține că autonomia teritorială nu este o încălcare a Constituției României
Joi, în cadrul ședinței plenare a Camerei Deputaților, deputatul UDMR Kulcsar-Terzsa József-György a afirmat că autonomia teritorială nu contravine Constituției României.
El a adăugat că aceasta nu implică modificarea granițelor naționale, ci reprezintă un concept democratic și european. Potrivit lui, etnicii maghiari „doresc libertate înăuntrul granițelor” României.
În plus, deputatul a oferit numeroase exemple de state în care o astfel de autonomie funcționează.
„Autonomia teritorială nu înseamnă modificarea graniţelor ţării, autonomia teritorială este ceva democratic, european. Dorim libertate înăuntrul graniţelor României. În mai multe state europene funcţionează autonomia teritorială, Italia, Spania, Belgia, Finlanda, Republica Moldova.
Ştim bine că găgăuzii au autonomie teritorială şi nu de mult, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vorbeşte despre acordarea autonomiei Insulei Corsica. Oare aceste state nu sunt democratice?”, a declarat reprezentantul partidului maghiar.
Deputatul critică lipsa de disponibilitate pentru dialog a politicienilor români, pe această temă.
„Vorbiţi de democraţie dar respingeţi dialogul, vorbiţi de democraţie dar aruncaţi la gunoi doleanţa unui million de cetăţeni călcaţi în picioare, drepturile omului, tratatele internaţionale pe care România le-a ratificat, călcaţi în picioare Proclamaţia de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, articolul 3 alineatul 1 prevede deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare”, a adăugat el.
În plus, parlamentarul i-a acuzat pe aceștia că nu au citit proiectele propuse de UDMR.
„Colegii dumneavoastră n-au avut timp să citească acest proiect de lege pentru că de Crăciun poate au tăiat porcul”, a mai spus acesta.