UDMR vrea să obțină autonomia Ţinutului Secuiesc prin 3 proiecte de lege

Joi, Camera Deputaților se reunește într-o ședință pentru a discuta trei proiecte de lege. Ele se referă la autonomia Ţinutului Secuiesc și îi au drept inițiatori pe doi membri ai Parlamentului din partea UDMR.

Programată să înceapă la ora 14:00, conform hotărârii Biroului Permanent al Camerei Deputaților, şedinţa, care va avea loc într-un format hibrid. Ea se va desfășura joi.

Deputatul PSD Ciprian Şerban a avut o primă reacție la aceste proiecte ale UDMR. Potrivit lui, inițiativele sunt toxice și divizive.

Ciprian Șerban a declarat că, împreună cu colegii săi, au ajuns la convingerea fermă că inițiativele privind autonomia Ţinutului Secuiesc ar trebui respinse de urgență, la nivel legislativ.

El susține cu fermitate că propunerile legislative legate de autonomie sau autonomie culturală pe criterii etnice nu ar trebui să-și găsească loc într-un stat democratic.

În această optică, deputatul și colegii săi doresc respingerea rapidă și hotărâtă a acestor proiecte. Ei subliniază că integritatea teritorială și culturală a României nu ar trebui să fie supusă negocierilor.

„Împreună cu colegii mei, am ajuns la concluzia fermă că astfel de iniţiative, pe care le considerăm toxice şi divizive, trebuie respinse de urgenţă la nivel legislativ.

Credem cu tărie că propunerile legislative care vizează autonomia Ținutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au loc într-un stat democratic, mai ales sub guvernarea PSD.

În această lumină, ne dorim respingerea rapidă şi decisivă a acestor iniţiative, fără a intra în dezbateri inutile, deoarece integritatea teritorială şi culturală a României nu este un subiect de negociere”, a subliniat deputatul PSD Ciprian Şerban.

Ciprian Şerban
Ciprian Şerban (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

AUR a decis respingerea dezbaterii în regim de urgență pe marginea proiectelor

Parlamentarul a criticat decizia AUR de a respinge posibilitatea de a dezbate proiectele în regim de urgență, în ziua de miercuri. Această decizie ar fi facilitat includerea inițiativelor UDMR pe ordinea de zi a ședinței de joi.

„Deşi îi respectăm, nu putem înţelege această acţiune a lor altfel decât ca o tentativă de a simula activităţi politice de natură naţionalistă. Ne aşteptam ca şi ei sa împărtăşească viziunea noastră şi să respingă orice formă de dezbatere sau negociere politică pe tema Ţinutului Secuiesc.

Este surprinzătoare abordarea colegilor de la Alianţa pentru Unirea Românilor, care insistă pe dezbateri şi negocieri politice în Parlament pe teme ce, în opinia noastră, ar trebui respinse fără nicio negociere sau dezbatere, pentru a păstra unitatea şi coeziunea poporului român”, a precizat liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor.