Laszlo Tokes, fost europarlamentar, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă alături de preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Bal, şi de preşedintele Cabinetului de politică externă şi naţională al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilagy Zsolt, pe tema Zilei Libertăţii Secuilor, 10 martie, când se comemorează executarea Secuilor Martiri postpaşoptişti, şi pe tema iniţiativei cetăţeneşti europene pentru protecţia regiunilor naţionale.
Anunțul făcut de Laszlo Tokes
„Poporul secuiesc este neînfricat în libertatea sa şi a transmis mereu un mesaj către puterile dintotdeauna. Secuii n-au căzut niciodată la compromis în privinţa autodeterminării lor. În urmă cu 100 de ani, la Trianon, am fost privaţi de aceste drepturi. În ’89, deşi secuii şi maghiarii erau în prima linie în lupta anticomunistă, am fost ignoraţi. Revendicăm drepturi de autodeterminare a populaţiei maghiare din Transilvania.
Nu cunoaştem compromis în această cauză. Suntem consternaţi văzându-l pe preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ce poziţie a luat în discursul antimaghiar al lui Klaus Iohannis. În ceea ce priveşte procesul lui Beke Istvan şi Zoltan Szocs, pilda lor dovedeşte că sunt în închisoare pentru că au luptat pentru autodeterminare şi libertatea secuilor. L-aş ruga pe Kelemen Hunor să ia poziţie în favoarea autonomiei ţinutului secuiesc şi a celor doi”, a declarat vineri Laszlo Tokes, potrivit Agerpres.
„Exodul de astăzi cunoaşte noi valuri, nu doar transilvănenii, ci şi secuii. Această iniţiativă cetăţenească are un ţel important, să îi ţină pe maghiari şi secui aici în ţară, să nu plece. Cer încetarea discriminării economice a secuimii. Transilvania, Partiumul au nevoie de posibilităţi de dezvoltare a economiei”, a mai spus Tokes Laszlo.
Cine este Laszlo Tokes
László Tőkés este unul din liderii politici ai comunității maghiare din România, de profesie pastor reformat. Înainte de 1989 s-a remarcat ca opozant față de autoritățile regimului comunist din România. Încercarea de mutare a lui de la Timișoara a fost scânteia care declanșat Revoluția română din 1989. Între 1990-2009 a fost episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, cu sediul în Oradea. La alegerile europarlamentare din 2007 a fost ales eurodeputat independent din partea României, cu 176.533 de voturi, reprezentând 3,44% din totalul voturilor exprimate pe țară. În 2009 a fost reales în această funcție pe lista UDMR. Din 2010 până în anul 2012 a deținut funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. La alegerile europarlamentare din 2014 a obținut un nou mandat, de data aceasta ca reprezentant al Ungariei, fiind ales pe lista FIDESZ.