O prezentare mai detaliată a tuturor cerinţelor de capital pentru bănci va consolida stabilitatea financiară şi va reasigura investitorii că nu există pericole ascunse în bilanţuri, a afirmat, miercuri, şeful Autorităţii Bancare Europene (EBA), Andrea Enria, transmite Reuters.
Criza financiară globală, izbucnită după colapsul băncii americane Lehman Brothers în 2008, a arătat cum opacitatea poate destabiliza pieţele. Deşi noile reglementări din sectorul bancar au sporit transparenţa pentru investitori şi au extins disciplina pe piaţă, autorităţile de reglementare ar trebui să meargă mai departe şi să publice datele privind capitalul suplimentar pe care trebuie să îl deţină băncile, a explicat şeful EBA.
"Cunoaşterea perfectă şi transparenţa sunt precondiţiile pentru pieţe competitive", a spus Enria, într-un discurs rostit la Londra.
Conform aşa-numitelor reglementări Basel, băncile trebuie să deţină un nivel minim al capitalului, denumit Pilonul 1. Autorităţile de reglementare ar putea apoi solicita băncilor să deţină mai mult capital (Pilonul 2), în funcţie de poziţiile lor şi de expunerea la piaţă.
Dacă băncile emit obligaţiuni care s-ar putea deprecia în timpul unei crize, atunci investitorii trebuie să deţină mai multe informaţii pentru a evalua aceste bonduri, a apreciat Enria.
"Problema este, prin urmare, dacă deciziile autorităţilor de reglementare privind Pilonul 2 şi acţiunile care ar putea duce la suspendarea plăţilor către acţionari ar trebui să fie transparente", a explicat şeful EBA.
Unele autorităţi de reglementare sunt prudente în publicarea datelor privind Pilonul 2, apreciind că acestea ar putea genera instabilitate şi la scăderea acţiunilor la bursă.
"Cred că o dezbatere deschisă privind publicarea deciziilor autorităţilor de reglementare este necesară şi nu poate fi întârziată", a afirmat Enria.
Acesta a adăugat că incertitudinile privind deciziile referitoare la Pilonul 2 ar putea afecta capitalizarea bursieră a băncilor şi ar putea provoca o confuzie în rândul investitorilor, aşa cum s-a văzut anul acesta în perioada de turbulenţe de pe pieţele financiare.
Testele de stres derulate în cursul acestui an în rândul celor mari bănci europene au început în 24 februarie miercuri, la ora 17.00 GMT, conform recentului anunţ al Autorităţii Bancare Europene.
Banca Centrală Europeană a publicat recent lista celor 39 de mari bănci europene ce vor fi supuse la noua rundă de teste de stres în 2016.
Pe lista celor 39 de bănci se regăsesc principalele unităţi prezente şi pe piaţa din România, precum Erste Group Bank şi Raiffeisen Landesbanken Holding din Austria, Societe Generale şi Credit Agricole din Franţa, UniCredit şi Intesa Sanpaolo din Italia, ING Groep din Olanda şi OTP Bank din Ungaria. În schimb, băncile din Grecia au fost testate în 2015 şi, în consecinţă, nu vor face parte din instituţiile analizate în 2016.
EBA va gestiona aceste teste, dar cerinţele vor fi mai reduse decât cele de la precedentul exerciţiu şi instituţia ar putea opta pentru publicarea anuală a datelor referitoare la bănci, a explicat Enria.
AGERPRES