În perioada 27 noiembrie 2024 – 24 decembrie 2024, ANSVSA intensifică controalele în piețele agro-alimentare, abatoare, pizzerii și alte unități de alimentație publică. Scopul acestor măsuri este de a preveni riscurile legate de sănătatea publică și de a asigura conformitatea cu standardele sanitar-veterinare și de siguranță a alimentelor.
Aceste acțiuni au loc în contextul creșterii cererii de produse alimentare specifice sezonului și al riscurilor asociate comercializării ilegale a porcinelor și produselor din carne de porc.
Verificarea condițiilor sanitare în unități de alimentație publică și abatoare
În această perioadă, inspectorii ANSVSA vor verifica modul în care operatorii economici respectă normele sanitare veterinare și de siguranța alimentelor pentru toate categoriile de produse alimentare procesate.
În cadrul controalelor, se va verifica dacă operatorii din sectorul alimentar autorizați și înregistrați sanitar-veterinar respectă normele sanitare veterinare și de siguranță a alimentelor pentru procesarea produselor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, pește, ouă) și non-animală (produse de panificație și patiserie, legume-fructe), trasabilitatea acestora, precum și condițiile de ambalare, transport, depozitare și comercializare până la consumatorul final.
Obiectivele vizate includ piețele agro-alimentare, abatoarele și unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor atât de origine animală cât și nonanimală, precum și unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării), unitățile de alimentație publică, pizzerii, unități de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, unități hoteliere și pensiuni turistice, hipermarketuri și supermarketuri, magazine alimentare și alte unități care comercializează produse alimentare.
Reprezentanţii DSVSA din judeţele/municipiul Bucureşti vor desfășura controale în trafic, cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene și Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene, pentru a verifica respectarea condițiilor sanitare veterinare legale în transportul animalelor și produselor alimentare de origine animală și nonanimală.
De asemenea, se vor monitoriza restricțiile sanitare veterinare impuse pentru mișcarea porcinelor din gospodăriile situate în zonele afectate de focare active de PPA.
Controlul cărnii de pasăre și ouălor importate
Un alt aspect ce va fi verificat în cadrul acțiunilor de control este destinația cărnii de pasăre și a ouălor provenite din comerțul intracomunitar și import.
În perioada 3-31 decembrie 2024, echipe de control din cadrul DSVSA-urilor județene și din municipiul București vor efectua verificări în toate depozitele de destinație ale acestor produse, incluzând controale documentare, de identitate și prelevări de probe pentru analize microbiologice în conformitate cu legislația Uniunii Europene.
Se va acorda o atenție specială verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă din locurile periodice organizate de autoritățile locale, unde sunt comercializate alimente cu caracteristici tradiționale (ex. tonete, chioșcuri, rulote, standuri de comercializare).
În unitățile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, se vor verifica:
- a) respectarea cerințelor de înregistrare sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor;
- b) respectarea cerințelor de igienă, depozitare, ambalare și păstrare a produselor alimentare aflate la comercializare;
- c) trasabilitatea produselor alimentare.
Măsuri de prevenire a răspândirii Pestei Porcine Africane
Controalele vor fi extinse de către ANSVSA și asupra mișcării porcinelor din gospodăriile populației din zonele afectate de PPA.
Acțiunile includ verificarea respectării restricțiilor sanitare veterinare pentru transportul animalelor și produselor alimentare de origine animală și nonanimală.
Acest lucru este crucial pentru a preveni răspândirea bolii în alte regiuni.
Campanie de informare pentru consumatori
DSVSA județene și din municipiul București vor desfășura campanii de informare prin intermediul mass-media locale, pentru a educa consumatorii asupra necesității de a respecta următoarele recomandări:
- Efectuarea examenului trichineloscopic la medicul veterinar asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii.
- Carnea și produsele din carne de porc rezultate din sacrificările tradiționale în gospodăria proprie sunt destinate exclusiv consumului familial, fiind interzisă comercializarea acestora în consum public.
- Informarea consumatorilor, prin intermediul mass-media locale, despre riscurile majore la care se expun cei care cumpără și consumă carne de porc cu origini neclare, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă unui control sanitar veterinar adecvat, inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.
Suport pentru consumatori
Medicii veterinari din DSVSA județene și din municipiul București, precum și cei din CSVSAO din piețele agroalimentare, vor asigura program prelungit de lucru, inclusiv în weekend.
De asemenea, la nivelul DSVSA județene și al CSVSAO vor fi afișate informații utile pentru consumatori și locațiile unde pot fi efectuate examinările pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.
ANSVSA pune la dispoziția cetățenilor numărul de „Call Center” – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie, pentru a raporta nereguli în domeniul siguranței alimentelor.