Autoritatea Palestiniană a anunțat vineri că anul acesta vor avea loc primele alegeri legislative și prezidențiale.

”Preşedintele Mahmoud Abbas a publicat un decret prezidenţial cu privire la organizarea de alegeri generale”, indică un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă palestiniană Wafa.

Președintele Autorității Palestiniene a anunțat că alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 22 mai. Scrutinul prezidențial va avea loc două luni mai târziu, pe 31 iulie.

În plus, alegerile pentru Consiliul național palestinian vor fi organizate pe data de 31 august, arată Autoritatea Palestiniană.

Decizia Autorității Palestiniene a fost salutată de Mișcarea Hamas

Mișcarea Hamas deține din anul 2007 controlul în Fâșia Gaza. Aceasta a salutat anunțul președintelui palestinian Mahmoud Abbas.

”Am lucrat în ultimele luni pentru a depăşi toate obstacolele astfel încât să putem ajunge la această zi”, se arată într-o declaraţie a Hamas, care şi-a exprimat speranţa că alegerile vor contribui la dispariţia divizărilor între palestinieni.

Amintim că cele mai recente alegeri prezidențiale palestiniene au avut loc în ianuarie 2005. Ultimele alegeri legislative au avut loc la începutul anului 2006.

Scrutinul parlamentar de la începutul lui 2006 a fost câştigat în mod surprinzător de Hamas.

Cotidianul The Jerusalem Post a scris că președintele palestinian a anunțat un acord cu mișcarea Hamas pentru organizarea acestor alegeri.

Anunțul a venit în contextul în care Mahmoud Abbas a primit o scrisoare din partea liderului Hamas, Ismail Haniyeh. Acesta cerea încetarea disputei dintre Fatah și Hamas.

Sursă foto: Dreamstime