Cu toate ca inundatiile au micsorat numarul turistilor straini participanti la eclipsa, in Valea Jiului prezenta a fost satisfacatoare, la complexul turistic Straja, in Retezat si Parang, locurile de campare fiind ocupate in procent de 70%, in timp ce la Lupeni, au fost ocupate toate locurile de campare. Norii au dejucat insa planurile observatorilor din Retezat si Parang, soarele ramanand ascuns in minutele de maxima intensitate a eclipsei.
In schimb, la Straja, in masivul Vulcan, desi pentru scurt timp, fenomenul a putut fi observat, spre bucuria turistilor prezenti. Prin urmare, satisfactia a fost maxima, 47 de londonezi fiind fericiti, in compania unui personaj deghizat in Dracula, ce incerca sa-i intimideze pe turisti.
Desi 200 de locuri, rezervate, initial in hotelurile Sarmis si Deva, de catre agentiile de turism, au fost contramandate, directorul Viorel Cernau ne-a declarat ca totusi au existat turisti la Deva, veniti cu prilejul festivalului devean, „Stelele Cetatii”, al „Concursului international de folclor” si al unui concurs international de gimnastica.
Gimnastii italieni
au vazut eclipsa la Deva
Pentru ca Deva este un centru de traditie in gimnastica romaneasca, printre participanti s-au aflat si cei 14 componenti ai lotului national de gimnastica al Italiei, impreuna cu alti 14 turisti italieni. Directorul societatii „Sarmis SA” sustine ca in ziua eclipsei erau cazati 160 de turisti straini, din: Chile, Rusia, Iugoslavia, Cehia, Italia, Olanda, Belgia si Franta, dar si turisti romani, fiind ocupate aproape integral cele 474 de locuri disponibile.
Cu toate ca ploaia a jucat in permanenta feste devenilor, in jurul orei 11.00, centrul municipiului Deva a fost impanzit de „daci” si „romani”, pregatiti sa participe la mult trambitatul spectacol interactiv, „Cand soarele se opreste”, organizat intre ruinele cetatii medievale, distruse, printr-un accident, in secolul trecut. La poarta cetatii, intr-un decor bizar, primarul Mircia Munteanu, echipat in dac, conducea alaiul format din cateva zeci de persoane, in spatele sau venind un car cu boi, ce nu prea ascultau comenzile. Cu toate investitiile facute – 470 milioane de la bugetul local – totul a fost o mare cacealma, numarul celor prezenti intre ruine, la spectacol, fiind relativ redus.
Spectacol
interzis publicului
La aceasta au contribuit proasta organizare, vremea rea, dar mai ales ciudata atitudine a autoritatilor de a interzice accesul oricarui cetatean daca nu era echipat in dac sau in roman, desi costume nu au prea fost la „Teatrul de Estrada” Deva, unde se „eliberau” contra „gajului” de 150.000 lei.
Cu toate acestea, subprefectul Iuliu Wincler, care era imbracat in „civil”, nu a fost oprit de gardienii publici echipati in daci si asistati de jandarmi cu pistoale automate. „Ne-am simtit lezati in drepturile noastre, a declarat inginerul Iosif Boda. Decizia autoritatilor cred ca incalca libertatile si drepturile cetatenesti, respectiv accesul egal al cetatenilor in locurile publice”.
Ciudat pare si faptul ca atat la tunelul de acces, cat si la celelalte poteci, gardienii daci sustineau ca ordinul a fost dat de regizorul Emil Mandru, realizatorul spectacolului, care a recunoscut ca are carente in ceea ce priveste istoria locala.
Din toata aceasta manifestare s-a castigat… popularitate, sustin autoritatile locale. Bani, mai putin, daca nu deloc. Pe tot timpul evenimentului nu a fost vazut nici un intreprinzator local cu suveniruri pentru turisti.