Autoritățile dintr-un oraș din China au stârnit reacții negative pe rețelele de socializare după ce au anunțat că ar putea introduce restricții în cazul unui focar de gripă.
Orașul Xi’an, un centru turistic din provincia Shaanxi, care găzduiește faimoșii războinici de teracotă, a dezvăluit săptămâna aceasta un plan de răspuns de urgență care i-ar permite să închidă școli, întreprinderi și „alte locuri aglomerate” în cazul unei epidemii severe de gripă, potrivit CNN.
Acest lucru a stârnit numeroase reacții furioase pe site-urile de socializare din China. Chinezii spun că planul seamănă foarte mult cu strategia „zero-COVID” pe care China a implementat-o de-a lungul pandemiei și care a fost abandonată recent, în urma unor proteste de stradă.
„Vaccinați publicul mai degrabă decât să folosiți acest timp pentru a crea un sentiment de panică”, a scris un utilizator pe Weibo.
Farmaciile se străduiesc să facă față cererii de medicamente
„Cum vor face oamenii să nu intre în panică, având în vedere că propunerea lui Xi’an de suspendare a muncii și a activităților comerciale a fost emisă fără instrucțiuni clare la nivel național de clasificare a bolii?”, a întrebat alt utilizator.
În timp ce cazurile de COVID în China sunt în scădere, în întreaga țară s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de gripă, iar unele farmacii se străduiesc să facă față cererii de medicamente.
Beijingul a declarat o „victorie decisivă” în lupta împotriva COVID-19 şi a catalogat drept „miraculos” succesul măsurilor luate de autorităţi, se arată într-un comunicat emis după o întrevedere la care au participat înalţi oficiali, sub supravegherea preşedintelui Xi Jinping.
Anunţul vine însă pe fondul acuzaţiilor conform cărora bilanţul Beijingului referitor la pandemie ar fi considerabil sub-raportat. Începând din luna noiembrie, răspunsul Chinei la pandemie a fost „o tranziţie lină, într-un timp relativ scurt”, se arată în comunicatul emis după şedinţa Comitetului permanent al biroului politic, supravegheată de preşedintele Xi Jinping. Peste 200 de milioane de persoane infectate au apelat la serviciile medicale şi aproape 800.000 de cazuri grave au beneficiat de un tratament adecvat, se arată în document.