Autoritățile islandeze sunt îngrijorate de o posibilă erupție ce dă semne că ar urma să se producă la doar 30 de kilometri de capitala Reykjavik. Cercetătorii sunt de părere că „posibilitatea unei erupții este reală”, dar se așteaptă ca aceasta să nu fie una explozivă.
O erupţie de lavă pare să fie în pregătire în sud-vestul Islandei, la aproximativ treizeci de kilometri de capitala Reykjavik, au anunţat miercuri autorităţile islandeze care însă nu se aşteaptă la consecinţe majore pentru rezidenţi şi traficul aerian, notează AFP, citată de Agerpres.
Mişcări telurice tipice deplasării spre suprafaţă a unui val de lavă au avut loc miercuri după-amiază în zona Muntelui Keilir (foto), în mica peninsulă Reykjanes, deja afectată de un cutremur major cu magnitudinea 5,7 săptămâna trecută, a anunţat Institutul meteorologic din Islanda într-un comunicat.
„Posibilitatea unei erupţii este reală, dar trebuie să vedem cum evoluează activitatea”, a declarat pentru AFP Freysteinn Sigmundsson, cercetător în geofizică la Universitatea din Islanda, într-o conferinţă de presă.
„Nu este sigur, situaţia poate dura ore sau chiar mai mult, cu foarte multe cutremure mici”, a explicat el.
În peninsulă nu a avut loc nicio erupție de opt secole
Poliţia a blocat şoselele în apropierea muntelui, potrivit unui fotoreporter al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.
Dacă aeroportul internaţional Keflavik şi micul port pescăresc Grindavik sunt la doar câţiva kilometri distanţă, zona din imediata vecinătate a posibilei erupţii este nelocuită şi nu a fost anunţată nicio evacuare miercuri.
„În caz de erupţie, ne aşteptăm ca lava să curgă. Nu ne aşteptăm la o erupţie explozivă mare, cu impact minim asupra atmosferei, traficului aerian şi condiţiilor de viaţă ale oamenilor”, a spus Freysteinn Sigmundsson.
Zona a fost supravegheată în ultimele zile din cauza unui număr foarte neobişnuit de mici replici după cutremurul important din 24 februarie, care a fost resimţit până la Reykjavik şi într-o mare parte din vestul Islandei.
Islanda, cea mai activă regiune vulcanică din Europa
Peste 16.000 de mişcări telurice mai mult sau mai puţin severe au agitat seismografele în ultimele opt zile, faţă de circa o mie într-un an în mod obişnuit.
Islanda este cea mai mare şi mai activă regiune vulcanică din Europa, cu o erupţie în medie la fiecare cinci ani.
Ultima erupţie datează din 2014-2015 la Holuhraun, o fisură aparţinând sistemului vulcanic Bardarbunga într-o zonă nelocuită din sud-estul ţării.
Dar cea mai faimoasă din epoca actuală este a vulcanului Eyjafjallajökull, din sudul ţării, în 2010. Imensa lui coloană de fum a provocat cea mai mare perturbare a traficului aerian în timp de pace, paralizând cerul european timp de aproape o lună.