Autoritățile din Marea Britanie s-au confruntat cu o problemă stringentă legată de vaccinurile anti-Covid.
Un depozit cu doze de vaccinuri a fost la un pas de a cădea pradă inundațiilor și a fost nevoie de intervenția promptă a celor îndrituiți să o facă pentru a evita niște pagube însemnate.
Autoritățile din Marea Britanie, intervenție la prima oră
Astfel, serviciile de urgenţă britanice au depus eforturi în primele ore ale zilei de joi pentru a preveni ca inundaţiile severe să producă pagube la un depozit cu doze de vaccinuri AstraZeneca/Oxford împotriva COVID-19, potrivit DPA.
Lucrătorii au reuşit să salveze dozele de vaccin, păstrate într-un depozit din oraşul galez Wrexham.
Preşedintele consiliului local, Mark Pritchard, a declarat pentru BBC că inundaţiile au ameninţat zona industrială, unde vaccinul britanic era produs şi stocat.
Zeci de rezidenți evacuați din locuințe
Zeci de rezidenţi din Wrexham au fost evacuaţi din locuinţe în urma unor avertizări de inundaţii după ce Ţara Galilor a fost lovită de furtuna Christoph în timpul nopţii. Fenomene meteo puternice au afectat regiuni din nordul Angliei şi al Scoţiei la începutul săptămânii.
Potrivit unui comunicat al companiei farmaceutice Wockhardt UK, partener în producţia de vaccinuri, inundaţiile nu au afectat producţia serurilor.
”Toate precauţiile necesare au fost luate, ceea ce înseamnă că nu a existat perturbarea procesului de producţie sau infiltrarea apei în clădiri”, a declarat compania pentru DPA.
”Clădirea este acum sigură şi protejată de orice pagube ulterioare produse de inundaţii, operând la capacitate normală”.
Vaccinul AstraZeneca, folosit în campania de vaccinare din Regatul Unit
În Marea Britanie au demarat încă de la începutul lunii ianuarie primele vaccinări cu serul produs de concernul suedezo-britanic AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford.
Agenţia Europeană pentru Medicamente – EMA a explicat însă că este ”improbabilă” aprobarea acestui vaccin în UE pe parcursul lunii ianuarie, fiindcă AstraZeneca încă nu depusese o cerere în acest sens.
În România, Premierul Florin Cîțu a declarat că România va putea accelera faza a 3-a a campaniei de vaccinare, în care se va putea imuniza publicul larg, dacă și vaccinul produs de AstraZeneca va fi aprobat pentru utilizare în UE.