Aproape închis de mai bine de șase săptămâni, Shanghaiul înăsprește restricțiile în unele zone, sperând că va marca un ultim impuls în campania sa împotriva virusului, care a înfuriat și epuizat locuitorii celui mai mare și mai cosmopolit oraș din China.
Centrele comerciale, marile magazine și supermarketurile vor începe să reia operațiunile din magazine și vor permite clienților să facă cumpărături „într-un mod ordonat”, în timp ce saloanele de coafură și piețele de legume se vor redeschide cu o capacitate limitată, a declarat duminică viceprimarul Chen Tong în cadrul unei conferințe de presă, transmite Reuters.
El nu a oferit detalii cu privire la ritmul sau amploarea redeschiderilor, iar mulți locuitori din orașul de 25 de milioane de locuitori au reacționat online cu scepticism.
„Pe cine mințiți? Nici măcar nu putem ieși din complexul nostru. Puteți să deschideți, nimeni nu poate să iasă”, a declarat un utilizator al Weibo, o rețea chineză de tip Twitter, al cărui IP arăta că este din Shanghai.
Locuitorii din Shanghai sunt disperați
În timpul închiderii Shanghaiului din cauza Covid-19, rezidenții s-au limitat în principal la cumpărarea de bunuri de primă necesitate, cumpărăturile online normale fiind în mare parte suspendate din cauza lipsei de curieri.
Și, în timp ce frizerii și coaforii au tuns pe stradă sau în zonele deschise ale ansamblurilor de locuințe, rezidenții care au reușit recent să iasă din case pentru scurte ieșiri la plimbare sau pentru a face cumpărături au părut, în general, mai neîngrijite decât de obicei.
Într-un semn de speranță, operatorul de metrou din Shanghai a început să testeze trenurile din vasta sa rețea în vederea pregătirii pentru redeschidere, a raportat un organ de presă al guvernului local, dar nu a dat nicio indicație cu privire la momentul în care va face acest lucru.
Locuitorii din Shanghai au fost frustrați de regulile neclare sau inconsecvente, în timp ce orașul face pași timizi spre relaxarea restricțiilor.
Duminică, în districtul Changning, o femeie a început să își plimbe câinele înainte de a i se spune de către un polițist să meargă acasă.
„Închiderea nu a fost ridicată!”, a strigat polițistul.
Restricțiile fac ravagii în China
Abordarea strictă „zero dinamic” a Chinei față de COVID a supus sute de milioane de persoane din zeci de orașe la restricții de diferite grade, în încercarea de a elimina răspândirea bolii.
Restricțiile fac ravagii în a doua economie a lumii și zdruncină lanțurile de aprovizionare globale, chiar dacă majoritatea țărilor încearcă să revină la o viață normală în ciuda continuării infecțiilor.
Noile împrumuturi bancare au atins în aprilie cel mai scăzut nivel din ultimii aproape patru ani și jumătate, în condițiile în care pandemia a zguduit economia și a slăbit cererea de credite, au arătat vineri datele băncii centrale.
Confederația Asiatică de Fotbal a declarat sâmbătă că China a renunțat să găzduiască finala Cupei Asiei din 2023 din cauza COVID, cea mai recentă dintr-un val de anulări de evenimente sportive de către China și care a provocat speculații pe rețelele de socializare conform cărora politica sa de zero-COVID ar putea persista până anul viitor.
China a reușit să țină COVID la distanță după ce a fost descoperită în Wuhan la sfârșitul anului 2019, dar a avut dificultăți în a stăpâni varianta Omicron, foarte contagioasă. Organizația Mondială a Sănătății a declarat săptămâna trecută că abordarea Chinei nu este „sustenabilă”.
Cu toate acestea, este de așteptat ca țara să rămână cu abordarea sa cel puțin până la congresul Partidului Comunist de guvernământ, care este istoric în toamnă, unde președintele Xi Jinping este gata să obțină un al treilea mandat de conducere fără precedent.
Oamenii nu au primit niciun răspuns oficial
În ciuda perturbărilor, niciun oficial chinez de rang înalt nu s-a pronunțat public împotriva politicii COVID-19 pe care Beijingul o apără ca fiind salvatoare de vieți.
Numărul de cazuri din Shanghai a continuat să se îmbunătățească, cu 1 369 de infecții simptomatice și asimptomatice raportate zilnic, în scădere de la 1 681 cu o zi înainte.
Important este că orașul nu a raportat niciun caz nou în afara zonelor aflate în carantină, după ce a descoperit unul cu o zi înainte. Obținerea constantă a zero cazuri în afara zonelor aflate în carantină este un factor cheie pentru ca oficialii să determine când pot redeschide orașul.
Shanghai și-a atins obiectivul zero-COVID în cartierele suburbane mai puțin populate și a început mai întâi să relaxeze restricțiile acolo, cum ar fi permițând cumpărătorilor să intre în supermarketuri, dar a continuat să înăsprească restricțiile în multe zone în ultimele două săptămâni, reducând livrările și instalând mai multe garduri.
În Beijing, unde restaurantele au fost închise pentru a lua masa, mai multe districte au extins duminică îndrumările privind munca de acasă, iar oficialii au anunțat încă trei zile de teste zilnice în masă pentru majoritatea locuitorilor orașului.
Beijingul a declarat că a descoperit 55 de cazuri noi în cele 24 de ore de duminică, până la ora 15.00 (07.00 GMT), dintre care 10 în afara zonelor aflate în carantină. Orașul se străduiește să elimine astfel de infecții comunitare.