Federal Reserve, banca centrală a Statelor Unite a propus noi practici în modul de calcul al salariilor din bănci şi a anunţat că va urmări 28 dintre cele mai mari companii pentru a se asigura că modul de sistemele de remunerare nu stimulează investiţiile riscante, de tipul celor care au provocat criza financiara.
„Practicile în materie de salarizare din anumite organizaţii bancare au condus la asumarea unor riscuri excesive, contribuind la pierderile băncilor şi la instabilitatea financiară”, a subliniat preşedintele Fed, Ben Bernanke (foto) într-o declaraţie remisă presei. Potrivit acestuia, Fed are în vedere corelarea beneficiilor salariate cu performanţele pe termen lung. Pierderile înregistrate de la începutul crizei de instituţiile financiare – de la banca elveţiană UBS, până la Citigroup însumează peste 1.600 de miliarde de dolari.
În cazurile în care sistemul de compensaţii şi practicile de management al riscului „reprezintă riscuri pentru soliditatea şi siguranţa instituţiei financiare, iar organizaţia nu ia măsuri prompte şi eficiente pentru a corecta deficienţele”, Fed va putea interveni şi va putea impune propriile măsuri.
Administraţia Obama a tăiat deja salariile bancherilor
Demersul băncii centrale se suprapune peste cel al administraţiei lui Barack Obama. Administraţia prezidenţială a decis reducerea cu circa 50% a veniturilor şefilor de pe Wall-Street care au fost salvaţi din fonduri publice şi a impus limite clare pentru veniturile managerilor.
Potrivut unor surse citate de Bloomberg, Kenneth Freiberb, responsabilul desemnat de Trezorerie să supravegheze sistemul de remuneraţie al companiilor care au beneficiat de ajutoare de stat va tăia cu 90% veniturile salariale în bani ale celor mai bine plătiţi 25 de manageri americani. O parte din drepturile băneşti vor fi înlocuite cu acţiuni, pe care managerii nu le vor putea vinde imediat. Pe lista celor cu salariile tăiate se află şi managerii Citigroup şi Bank of America, aceştia negociind reduceri salariale de 50%.