La Parlamentul European se află în dezbatere proiectul unui acord privitor la reglementarea pieţei agenţiilor de rating. Dacă proiectul legislativ va trece în forma sa actuală, o agenţie de rating va fi obligată să se înregistreze la Comitetul Autorităţilor Europene de Reglementare pentru a-şi putea derula activitatea pe teritoriul Uniunii.Potrivit unui oficial al Parlamentului European, „sub acest comitet, pentru fiecare agenţie va exista un colegiu de supraveghere. În plu
La Parlamentul European se află în dezbatere proiectul unui acord privitor la reglementarea pieţei agenţiilor de rating. Dacă proiectul legislativ va trece în forma sa actuală, o agenţie de rating va fi obligată să se înregistreze la Comitetul Autorităţilor Europene de Reglementare pentru a-şi putea derula activitatea pe teritoriul Uniunii.
Potrivit unui oficial al Parlamentului European, „sub acest comitet, pentru fiecare agenţie va exista un colegiu de supraveghere. În plus, Comisia Europeană va fi solicitată să prezinte o propunere legislativă, până în iulie 2010, pentru crearea unei instituţii de supraveghere a agenţiilor”.
Această decizie se referă la cele trei mari agenţii de rating, Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service şi Fitch Ratings. În principal, criticile parlamentarilor europeni se referă la faptul că agenţiile nu au avertizat investitorii în privinţa riscurilor derivate din instrumentelor financiare de tip subprime, care au degenerat în criza globală.
Până acum, singura reacţie din piaţa de profil a venit de la Coface, care a anunţat că intenţionează să-şi creeze propria agenţie de rating a cărei particularitatea va fi aceea că se va ocupa şi de companiile mici, nu numai de cele mari sau de state.