Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii a pornit după ce Executivul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru finanţarea acestuia. Autorităţile locale din Suceava şi Botoşani vor fi primele care vor beneficia de program.
Printr-o Hotărâr de Guvern s-a stabilit că vor fi finanţate cu aproximativ 100 milioane euro modernizarea a 300 km de drumuri de interes local din judeţele Suceava şi Botoşani.
“Am reuşit să pornim efectiv Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, despre care am tot spus că este cel mai important, cel mai amplu program de investiţii derulat de Guvernul României în ultimii 20 ani”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea.
Aceste investiţii sunt incluse în subprogramul privind modernizarea a 10.000 km de drumuri judeţene şi de interes local. Programul are în vedere investiţii în infrastructura de interes local în valoare de patru miliarde euro pe componentele gestionate de Ministerul Dezvoltării şi de aproape un miliard de euro pe componentele gestionate de Ministerul Mediului.
Primele realizate, mai multe drumuri judeţene din Suceava şi Botoşani
Primii bani vor merge către judeţele Suceava şi Botoşani pentru că autorităţile locale de aici s-au mişcat cel mai repede. “Avem primul pachet referitor la judeţele Suceava şi Botoşani, judeţele care au reuşit să trimită cel mai repede documentaţiile şi cel mai bine întocmite în aşa fel încât ele au parcurs toate procedurile necesare.
Ne-am propus ca până în 28 martie toate judeţele să treacă prin procedurile prealabile, în fiecare zi avem Consiliul tehnico-economic şi Consiliul interministerial de două ori pe săptămână pentru a putea evalua toate proiectele de investiţii care sunt trimise către ministerul nostru din partea autorităţilor publice locale”, a arătat Udrea.
Potrivit acesteia, “undeva la mijlocul lunii aprilie” toate pachetele de drumuri vor fi trecute prin Guvern spre aprobare prin HG, pentru a se putea demara licitaţiile. Licitaţia aferentă pachetului de drumuri din judeţele Botoşani şi Suceava va fi demarată săptămâna viitoare, după publicarea în Monitorul Oficial a HG adoptată joi.
Printre obiectivele de drumuri care urmează a fi reabilitate prin HG aprobată joi se numără DJ Câmpulung Moldovenesc-Stulpicani, DJ Suceava-Liteni-Dolhasca, modernizare străzi municipiu Rădăuţi, modernizare străzi oraşul Liteni, DJ Botoşani-Curteşti-Cristeşti, DJ Iaşi-Flămânzi.
Programul începe în 2011, dar plata lucrărilor abia din 2013
Pprogramul se va desfăşura în perioada 2011-2015, dar plăţile către constructori vor fi făcute abia din 2013. Până atunci, executantul va trebui să asigure din surse proprii costul lucrărilor.
Proiectele încep să se deruleze din 2011 şi lucrările vor fi finalizate în 2015, iar plata proiectelor va face până în 2020. Constructorii vor contracta lucrările şi le vor începe din fonduri proprii sau din împrumuturi bancare garantate de stat. Începând din 2013, autoritatea contractantă va începe să achite contravaloarea acestor lucrări pe măsură ce sunt finalizate.
“Conform legii, programul se derulează până în 2015, iar termenul de restituire de plată a costurilor lui este 2020. Sigur că în orice moment, dacă economia o permite şi bugetul o permite, acest termen se va reduce. Noi vom face o reevaluare a programului şi reducerea acestui termen”, a precizat Udrea.
Finanţarea proiectelor se asigură din sume alocate anual, cu această destinaţie din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, de la bugetul de stat, de la bugetele ministerelor de resort, precum şi din alte surse legal constituite.