Astfel, Executivul dă posibilitatea autorităţilor locale care au angajaţi puţini şi din această cauză întâmpină dificultăţi în desfăşurarea activităţii, să poată face angajări pe posturile unice.
Ocuparea posturilor unice se va face cu aprobarea ordonatorului principal de credite, cu avizul Guvernului, care va aproba Memorandumul înaintat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, a explicat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Executivului.
"Ocuparea posturilor unice în cadrul autorităţilor locale va putea fi aprobată de ordonatorul principal de credite, cu avizul Guvernului, prin Memorandum iniţiat de MAI. Aceste proceduri sunt iniţiate la propunerea prefecţilor, pe baza solicitărilor ordonatorilor principali de credite ale bugetelor locale", a mai precizat Muntean.
Propunerea de anagaje a personalului se va face de către prefect la solicitarea autorităţii locale. „Dacă o primărie are posturi unice vacante poate solicita prefectului să înceapă procedura, apoi primăria poate organiza concurs şi ocupa postul”, a spus Muntean.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că la nivel naţional se va păstra regula potrivit căreia la şapte persoane care pleacă din sistem se poate angaja una singură. „Post unic înseamnă, pe de o parte, acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lor nu pot fi preluate de alt angajat sau, pe de altă parte, dacă avem un compartiment care are numai posturi vacante, un post va fi considerat unic şi va putea să fie ocupat”, a mai arătat Muntean.
Actul normativ adoptat astăzi va menţine obligaţia de a se ocupa la nivel naţional doar 15% din posturile vacantate pentru a se respecta încadrarea în cheltuieli de personal de 7,5% din PIB, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Potrivit Ordonanţei 32/2010, prin Memorandum, la autorităţile centrale din subordinea sau coordonarea Guvernului sau a ministerelor se aplică aceeaşi procedură: MFP centralizează posturile vacante la nivel naţional, iar Guvernul decide cum se alocă aceste posturi. Până acum Guvernul şi-a dat acceptul pentru angajarea de personal care lucrează pentru atragerea de fonduri europene.
„Excepţie de la reglementările adoptate astăzi fac unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, unde angajările sunt reglementate expres prin Ordonanţa 34/2009 şi se urmăreşte încadrarea unul din şapte pe întreg sistemul preuniversitar” a precizat Muntean.