Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș”, nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, informează Ministerul Sănătății. Tânărul va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu.
„Investigațiile efectuate pacientului care a fost transferat ieri de la Spitalul Județean de Urgență Bacău la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Bals” au aratat că acesta nu este infectat cu noul coronavirus, ci are ale afectiuni virale. Pacientul a fost testat si a avut rezultate pozitive pentru gripa si adenovirus, primind tratament medical de specialitate”, informează Ministerul Sănătății, într-un comunicat.
Starea pacientului este buna si va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu. „Ministerul Sănătății reaminteste tuturor unităților sanitare și direcțiilor de sănătate publică că, în astfel de cazuri, este obligatorie respectarea procedurilor de raportare și comunicare, precum și a protocoalelor care au fost transmise de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile”, mai transmite MS.
Studentul din Bacău s-a întors din China și a prezentat simptome de gripă, motiv pentru care au existat suspiciuni de coronavirus. El a fost transferat la Institutul Matei Balș din București de la Spitalului Județean Bacău.
24 de morţi în 24 de ore
Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat marți că 106 persoane au decedat în urma epidemiei cu noul coronavirus, iar numărul cazurilor confirmate a ajuns la 4.515, informează Reuters.
Alte 6.973 de persoane sunt suspectate că au fost infectate, au precizat autorităţile, adăugând că monitorizează peste 47.000 de persoane care ar fi putut intra în contact cu virusul.
Se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în alte țări: Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada. Virusul a ajuns şi pe continentul african, fiind un caz de îmbolnăvire în Sri Lanka.
Noul coronavirus, depistat inițial în orașul Wuhan, este contagios și în perioada de incubație – înainte de apariția simptomelor, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspândirii bolii, potrivit oficialilor chinezi.
Perioada de incubație a noului coronavirus – în timpul căreia o persoană este infectată, dar nu prezintă încă simptome – este de la una până la 14 zile, cred oficialii chinezi. Neavând simptome, persoana ar putea să nu știe că este infectată și ar putea transmite boala și la alți oameni.
Autorităţile de la Beijing au amânat pe termen nelimitat începerea semestrului de primăvară în şcoli, colegii, licee, universităţi şi instituţii de învăţământ superior din ţară, a informat marţi Ministerul chinez al Educaţiei, notează AFP citată de Agerpres. În timp ce elevii şi studenţii se află în prezent în vacanţa de Anul Nou chinez, data reluării cursurilor va fi stabilită ulterior, a adăugat ministerul într-o circulară, fără alte precizări.
Pe de altă parte, ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, i-a dat luni asigurări secretarului general al ONU, Antonio Guterres, că ţara sa „are o capacitate totală şi încrederea că va câştiga lupta împotriva epidemiei” de pneumonie virală, potrivit unui comunicat al misiunii diplomatice chineze la Naţiunile Unite.
Alertă medicală pe Aeroportul Otopeni
Marţi, la ora 15.00, este aşteptat să sosească la Bucureşti un ansamblu folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care se află în Beijing-China. Până în prezent nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus, la niciuna din persoanele din acest grup”, transmite Ministerul Sănătăţii. Au fost alerte la Cluj, Timișoara, Constanța și București, dar toate au fost infirmate.
Potrivit ultimelor informaţii existente la nivelul Ambasadei României la Beijing, MAE precizează că în evidenţele misiunii şi-au înregistrat prezenţa în provincia Hubei trei cetăţeni români, respectiv doi în oraşul Yichang şi unul în Wuhan. Persoanele în cauză au contactat Ambasada României la Beijing doar pentru a-şi înregistra prezenţa în regiune, starea lor de sănătate fiind bună.
Totodată, misiunea diplomatică a luat legătura, direct şi prin intermediul reţelelor de socializare, cu studenţii români bursieri din R. P. Chineză pentru mai multe informaţii privind prezenţa lor pe teritoriul acestui stat, dar şi pentru a le pune la dispoziţie datele de contact ale misiunii diplomatice.
„De asemenea, pe baza estimărilor Consulatului General al României la Hong Kong, MAE precizează că în regiunea administrativă specială Hong Kong se află aproximativ 120 cetăţeni români, iar în RAS Macao aproximativ 70. Oficiul consular a fost contactat atât telefonic, cât şi prin e-mail de către mai mulţi cetăţeni români care urmează să efectueze deplasări în scop turistic în perioada următoare în cele două regiuni pentru a solicita informaţii despre situaţia actuală”, precizează MAE.
MAE precizează şi că, până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice sau al oficiilor consulare nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români afectaţi de situaţia din R. P. Chineză.
„MAE, prin Ambasada României la Beijing, este în permanent contact cu autorităţile chineze şi participă în mecanismele UE şi internaţionale privind monitorizarea, cooperarea şi acţiunile de asistenţă / protecţie consulară în folosul cetăţenilor europeni prezenţi în regiunea direct afectată de epidemia de coronavirus, pentru a trata cu celeritate eventualele cereri din partea cetăţenilor români. MAE precizează că România nu are personal diplomatic în regiunea Hubei”, arată sursa citată.
În context, MAE a emis atenţionări de călătorie atât pentru provincia Hubei din Republica Populară Chineză, cât şi pentru regiunile administrative speciale Hong Kong şi Macao, care pot fi consultate la următoarele adrese: www.mae.ro/node/51391 şi www.mae.ro/node/51424. Misiunea diplomatică română a transmis aceste atenţionări de călătorie şi pe grupurile de socializare ale comunităţii româneşti din Republica Populară Chineză.
Pentru informaţii suplimentare, cetăţenii români sunt sfătuiţi să acceseze şi site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (https://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (https://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).
Simptomele infectării cu coronavirus:
– febră mare
– rinoree (nas care curge)
– tuse
– dispnee (greutate în respiraţie)
– dureri de gât
– o stare generală de rău
La bebeluşi, vârstnici şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusurile pot duce la afecţiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronşita, iar în cazuri mai grave, pot duce la disfuncţii sau chiar cedări ale organelor.