'Sistemele pentru plăţi anonime şi monedele virtuale, care au devenit tot mai folosite – inclusiv cea mai cunoscută, bitcoin -, sunt substitute de bani şi nu pot fi folosite de indivizi sau persoane juridice', a precizat la 6 februarie Procuratura Generală din Rusia.
Atenţionarea menţiona că legislaţia rusă stipulează că rubla este singura monedă oficială şi că introducerea oricărei altor unităţi monetare sau substitute este ilegală.
Comerţul cu bitcoin este extrem de speculativ, iar o astfel de unitate are un risc mare de a-şi pierde valoarea, atenţiona la 27 ianuarie şi Banca Centrală a Rusiei.
'Cetăţenii şi persoanele juridice riscă să fie atraşi – chiar şi neintenţionat – în activităţi ilegale, printre care spălarea de bani, dar şi finanţarea terorismului', sublinia Banca Centrală.
Procuratura Generală a explicat că lucrează cu Banca Centrală şi alte agenţii de aplicare a legii pentru a consolida reglementările şi pentru a preveni comiterea de ilegalităţi prin folosirea pseudo-monedelor.
Comunitatea celor care folosesc bitcoin în SUA, cu mult mai dezvoltată decât cea din Rusia, a fost deja pusă sub supraveghere strictă, în contextul în care autorităţile americane luptă împotriva activităţilor ilegale comise prin folosirea monedei digitale. AGERPRES