Vești de ultimă oră în plin război. Nivelul de alertă teroristă din Transnistria a fost redus de la ”roșu” la ”galben”, în urma unei decizii luate de liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Decizia este în vigoare pentru o perioadă de 15 zile, urmând apoi să fie modificată în funcție de modul în care situația din zonă va evolua.

Pe de altă parte, liderul separatist susține că deși gradul de alertă a fost redus, regulile impuse anterior rămân în vigoare chiar și în momentul de față.

Printre acestea se numără controalele care au loc la intrarea în regiune, dar și verificarea ”minuțioasa” a mijloacelor de transport, scrie newsmaker.md.

Ce reguli sunt în vigoare în prezent în Transnistria?

În același timp, zborurile dronelor sunt și ele interzise fără permisiunea specială a „ministerului de securitate”.

Amintim faptul că pe 26 februarie, la două luni distanță de când Rusia a invadat Ucraina, Tiraspolul a introdus Codul Roșu de securitate. Decizia autorităților a venit după o serie de provocări au avut loc în regiune.

Occidentul le cataloga ca fiind operațiuni sub steag fals ale Rusiei, care exercită controlul de facto asupra regiunii separatiste de mai bine de 30 de ani. De cealaltă parte însă, separatiștii transnistreni au indicat voalat că incidentele ar fi fost rezultatul unor acțiuni de sabotaj din Ucraina.

Transnistria, o amenințare pentru Ucraina?

În tot acest timp, oficialii de la Kiev au negat toate acuzațiile aduse. De asemenea, într-un interviu acordat portalului ucrainean NV la începutul lunii mai, șeful Direcţiei de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina, Kirilo Budanov, declara  că regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria nu reprezintă o ameninţare importantă pentru ţara sa.

Pe de altă parte, el sublinia faptul că regiunea reprezintăun factor de destabilizare pentru întreaga regiune. În același timp, Budanov mai adăuga și că Transnistria este o mare problemă militară pentru Rusia, care dispune acolo de peste o mie de militari în cadrul a ceea ce Moscova numeşte „forţă de pace”.

„În fond, acesta este un teritoriu pe care Rusia îl controlează în totalitate, dar la care nu are acces. Şi nu contează ceea ce spun cei din această regiune, nu pot obţine nimic serios acolo. Unităţile cu baza în Transnistria sunt tot ce au, adică circa 1.300 de persoane (militari ruşi).

Acestea sunt toate trupele oficiale ruse în întreaga regiune”, a explicat Budanov, la acel moment.