În acest sens, Primăria a semnat un parteneriat cu British American Tabacco, care va pune la dispoziţia instituţiei 200 de scrumiere.
„Speranţa noastră este să vedem cât mai puţine chiştoace pe străzi. Avem în vedere şi locurile de aşteptare pentru taxi“, a declarat primarul Mihai Chirica.
Pentru aruncarea resturilor de ţigări pe domeniul public, cetăţenii riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 200 lei. Aceeaşi sancţiune este aplicată şi în cazul aruncării pe străzi a biletelor de călătorie, hârtiilor şi altor tipuri de deşeuri.
Astfel de scrumiere au fost plasate și în București
300 de scrumiere ar fost amplasate în puncte cu circulație intensă din Sectorul 3, urmând ca în viitor, campania să fie dezvoltată și în alte zone. Mucurile de țigară vor fi colectate selectiv și valorificate energetic.
„Este esențial să avem un stil de viață sănătos, să facem mișcare, să ne alimentăm adecvat și să încercăm pe cât posibil să eliminăm factorii dăunători din obiceiurile noastre. Sigur, fumatul este un obicei de evitat. Dacă alegerile personale sunt… personale, în schimb păstrarea curățeniei ne privește pe toți cei care ne dorim civilizație”, au declarat reprezentanții Sectorului 3.
Este prima oară când se implementează un astfel de sistem modern de colectare a resturilor de țigarete, care vor fi transformate „în ceva util”, spun inițiatorii.
”Nu încurajez fumatul, nu acesta este scopul. Însă sunt oameni care fumează şi trebuie să le creeăm condiţii. Iar păstrarea curăţeniei ne priveşte pe toţi cei care ne dorim civilizaţie. Este treaba fiecăruia să menţinem curăţenia”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, în cadrul unei conferinţe de presă, subliniind totodată că sancţiunile pentru nerespectarea curăţeniei sunt între 2.000 şi 5.000 lei.